• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje ketvirtadienį Vilniuje buvo paskelbta, kam atiteko prestižiniai „Michelin“ gido apdovanojimai. Jie paskelbti remiantis 25-ių anoniminių inspektorių arba ragautojų pagal 5 kriterijus, kurie vienodi visame pasaulyje.

Pirmą kartą Lietuvos istorijoje ketvirtadienį Vilniuje buvo paskelbta, kam atiteko prestižiniai „Michelin“ gido apdovanojimai. Jie paskelbti remiantis 25-ių anoniminių inspektorių arba ragautojų pagal 5 kriterijus, kurie vienodi visame pasaulyje.

REKLAMA

„Michelin“ žvaigždės suteiktos restoranams „Džiaugsmas“, „Demo“, „Pas mus“ ir „Nineteen18“. Visi jie veikia Vilniuje.

4 restoranai dėl gero kainos ir kokybės santykio buvo pripažinti vertais „Bib Gourmand“ vardo: „Gaspar's“, „14Horses“, „Le Travi“ ir „Nüman“. Dar vienas restoranas gavo „Michelin“ žaliąją žvaigždę už tvarios gastronomijos puoselėjimą: Radiškyje įsikūręs „Red Brick“.

Galiausiai, dar 26 Lietuvoje veikiantys, ekspertus sužavėję restoranai pateko į gidą: Vilniuje esantys „Amandus“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio Namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, Kaune esantys „Dia“, „Uoksas“, „Monte Pacis“, „Arrivee“, Klaipėdoje esantis „Monai“, Trakuose esantis „Apvalaus Stalo Klubas“, Palangoje esanti „Vila Komoda“ ir Radiškyje esantis „Red Brick“. 

REKLAMA
REKLAMA

Trys specialūs „Michelin“ apdovanojimai buvo įteikti talentingiems virtuvės profesionalams. „Michelin“ jaunojo virėjo apdovanojimas atiteko Tadui Eidukevičiui iš „Demolofto“.

REKLAMA

Gido inspektoriai gyrė someljė Kamilės Bartusevičiūtės iš „Pacų“ įgūdžius bei profesionalumą ir skyrė jai „Michelin“ someljė apdovanojimą.

Apdovanojimas už aptarnavimą atiteko restorano „Gaspar‘s“ šeimininkui Gasparui Fernandesui ir komandai.

Viešojo maitinimo įstaigų gidą Prancūzijos padangų kompanija „Michelin“ leidžia jau nuo pat 1900 metų.

Skirtingose šalyse veikiantys restoranai gide vertinami daugiausia trimis žvaigždutėmis.

Šiuo metu gide yra daugiau nei 17 tūkst. įvairių paminėtų restoranų.

Estijoje vienas restoranas turi dvi „Michelin“ žvaigždutes, dar du restoranai – po vieną.

Latvijoje vieną žvaigždutę turi vienas restoranas.

„Michelin“ gido paslaugos už 1,8 mln. eurų

Paminėjimas prancūzų gide nereiškia žinomos žvaigždutės, tačiau taip pat skatina žmones apsilankyti minimose maitinimo įstaigose. Pavyzdžiui, Latvijoje paminėti 26 restoranai, tačiau tik vienas turi vieną žvaigždutę.

REKLAMA
REKLAMA

Įtraukimo į padangų gamintojos „Michelin“ gidą paslaugos reklamuojant įvertintus Lietuvos restoranus yra mokamos.

Kaip matyti iš viešai skelbiamos sutarties, kurią sudarė viešoji įstaiga „Keliauk Lietuvoje“, per trejus metus už „Lietuvos gastronomijos sektoriaus vertinimo ir tarptautinio viešinimo paslaugas“ turėtų būti sumokėta 1,8 mln. mokesčių mokėtojų eurų.

Kaip nurodyta sutartyje, „Keliauk Lietuvoje“, kaip perkančioji organizacija pageidauja gauti kasmetinį Lietuvos gastronomijos sektoriaus įvertinimą ir tarptautines viešinimo paslaugas. Esą ji „perka teritorijos gastronomijos sektoriaus įvertinimą, pasitelkiant unikalią ir savarankišką metodologiją, bei viešinimo paslaugas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keliauk Lietuvoje“ yra Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kuruojama viešoji įstaiga, atsakinga už šalies turizmo rinkodarą tiek užsienyje, tiek Lietuvoje. 

„Keliauk Lietuvoje“ tikslas – didinti Lietuvos, kaip patrauklios turizmo krypties, žinomumą pasaulio turizmo žemėlapyje ir skatinti atvykstamojo bei vietinio turizmo srautus.

Kas per pavadinimai , nei vieno lietuviško. Ar žodžių alfabete pritrūko? Atrodo straipsnis apie afriką
Negi nebėra lietuvišku raidžiu kad pavadinimai būtu lietuviški . Gaila kad taip nuvažiavom i ,,lankas'' ir visus pavadinimus suanglinom lyg ne Lietuvoj jie veiktu .
Čia Lietuvoje ar kokiam San Franciske tie restoranai?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų