„Baltijos šalys nėra išimtis – jose, kaip ir visame pasaulyje, maisto kainos pastaraisiais mėnesiais sparčiai augo, bet prekybos tinklų parduotuvėse Latvijoje jos dažniausiai yra didesnės nei kaimyninėse šalyse“, – sakė jo atstovė Inguna Gulbė.
Pavyzdžiui, bulvių kilogramas Latvijoje antrąjį šių metų ketvirtį kainavo vidutiniškai 0,74 euro, Lietuvoje – 0,61 euro, Estijoje – 0,56 euro.
Tuo tarpu vietinių agurkų kaina Latvijoje siekė 1,89 euro už kilogramą, o Estijoje ji buvo beveik dukart didesnė – 3,56 euro už kilogramą. Lietuvoje kilogramą importuojamų agurkų buvo galima įsigyti už 0,99 euro, Latvijoje – už 1,84 euro. Savo ruožtu brangiausi vietiniai pomidorai buvo Estijoje, kur jų kilogramas kainavo 5,59 euro, pigiausi – Lietuvoje – 2,49 euro, o Latvijoje jie kainavo 3,99 euro už kilogramą.
Latvijoje buvo brangiausi bananai, apelsinai, citrinos ir kriaušės, pigiausios vyšnios, slyvos ir mėlynės. Pavyzdžiui, vidutinė bananų kilogramo kaina Latvijoje siekė 1,59 euro, Lietuvoje – 1,29 euro, Estijoje – 1,27 euro.
Latvijoje pigiausi Baltijos šalyse kiaušiniai ir „Yellow Label“ arbata, o druska, cukrus, grūdai, kava ir sviestas – brangesni.
Lietuvoje kilogramas druskos kainavo 0,49 euro, Estijoje – 0,70 euro, Latvijoje – 1,05 euro, cukraus – atitinkamai 0,69 euro, 0,66 euro ir 0,96 euro, grikių – 2,67 euro, 2,70 euro ir 3,82 euro, kavos – 13,78 euro, 11,46 euro ir 16,46 euro, sviesto – 7,94 euro, 8,80 euro ir 10,97 euro.
Lietuvoje per metus labiausiai pabrango bulvės (2,3 karto), grikiai (2,2 karto), burokėliai (2,1 karto).