• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimai rodo, jog darbuotojai, pietaujantys lauke, geriausiai vertina savo darbą ir yra patys produktyviausi, bet įvairios apklausos skelbia, kad vis daugiau žmonių per pietų pertrauką valgo prie savo darbo stalo. Dietologai įspėja, kad valgymas darbo vietoje gali turėti rimtų padarinių ne tik liemens apimčiai, bet ir gyvenimo džiaugsmui.

„Nors sveika mityba šiuo metu itin propaguojama visų žiniasklaidos priemonių, karjeros žmonėms sveikai valgyti sudėtinga dėl laiko stokos ir įpročių. Kai nėra laiko pietauti, nėra laiko ir rinktis sveiką maistą, todėl dažniausiai pasitenkinama sumuštiniais ar kitais šaltais užkandžiais, o šie – tikras peilis streso išvargintiems skrandžiams“, – teigia restorano „Charlie Pizza“ prekės ženklo vadovė Natalija Juralevič.

Berlyno Humboldto universiteto mokslininkų tyrimas teigia, kad valgymas su kitais pagerina žmonių psichologinį pasiruošimą spręsti problemas ir mąstymo funkciją. O užkandžiaujančių prie darbo stalo tyrimo rezultatai atskleidė, kad pietūs, praleisti atsakinėjant į elektroninius laiškus, sumažina produktyvumą ir padidina klaidų tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Sasekso universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad valgymas lauke pagerina darbuotojų savijautą, daro juos laimingesnius ir leidžia palankiau žiūrėti į savo darbą. Tyrimo metu buvo įvertintos įvairios galimos pietavimo vietos ir nustatyta, kad valgymas gamtoje ar bent lauko terasose psichologiniu požiūriu pralenkia pietavimą restorane bei namuose. Greitas valgymas nepakilus nuo darbo stalo buvo įvertintas dar blogiau negu užkandis važiuojant viešuoju transportu, tačiau taip laiką taupo net 54 proc. biuro darbuotojų.

REKLAMA

Dietologai taip pat pastebi, kad valgymas darbo vietoje gali lemti didesnį nutukimą, nes per daug susikoncentravus į kompiuterio ekraną nemąstoma apie tai, kas yra valgoma. Kai susikaupiama į valgymo procesą, pagerėja virškinimas ir pajaučiamas didesnis malonumas, taip pat mažiau norisi užkandžiauti tarp valgymų.

„Lauke, kur galima mėgautis saulės šviesa, medžių žaluma ir gauti vitamino D, valgantys darbuotojai yra kur kas laimingesni ir produktyvesni, nes grįžę po pietų pertraukos su nauja energija gali kibti į darbą. Nenustojantiems mąstyti apie darbą gresia perdegimas, todėl valanda su kolegomis ar draugais saulėtoje terasoje ar parke ant žolės valgant kokybišką, šviežiai pagamintą maistą gali suteikti įkvėpimo ir padėti atsipalaiduoti“, – sako N. Juralevič.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų