„Esame pirmieji iš prekybos tinklų, kurie pradėjome rūkyti žuvį tiesiog savo parduotuvėse. Paslauga pirkėjams neįprasta, dėl to sulaukiame įvairių jų reakcijų – vieni labai džiaugiasi, kiti sunkiai patiki, kad žuvį galima rūkyti tiesiog parduotuvėje. Pabandę pirkėjai lieka patenkinti žuvies skoniu ir kokybe, dėl to rengiame įvairių degustacijų, kaip kad ir šiandien, ir kviečiame pirkėjus skanauti“, – sako „Iki“ vykdantysis direktorius Darius Malakauskas.
Pasak jo, degustuoti žuvį Petrinių išvakarėse siūloma ne atsitiktinai. Pasirodo, Petras buvęs žvejys, ir šią dieną nuo seno įvairiose Lietuvos vietose vykdavo žuvų turgūs. Tikėta, kad Petrinių naktį tinklai virsta šilkiniais, o į juos įkliuvusios žuvys – auksinėmis.
„Iki“ šiuo metu savo parduotuvėse rūko karpius, doradas ir kalmarus, ateityje asortimentą ketinama plėsti. Dorados ir kalmarai parduotuvėse rūkomi juos tik pasūdžius, o karpiai paskaninami natūralių prieskonių mišiniu. Visos žuvys rūkomos dūmais, kurį skleidžia obels mediena, todėl žuvis įgauna malonų kvapą ir skonį.
„Pajūryje iš tikrųjų kiekvienas žvejys mena savo žuvies rūkymo istoriją, kiekvienas turi savą receptą. Bet viena aišku – žuvis turi būti rūkoma natūraliai, ant dūmų, o ne elektrinėse rūkyklose. Taigi galime teigti, jog žuvį rūkome laikantis senovinių žvejų žuvų rūkymo tradicijų. Kaip ir kiekvienas žvejys, turime savo receptą, kurį saugome, todėl siūlome savo pirkėjams paragauti mūsų rūkytos žuvies ir patiems įvertinti skonį“, – kviečia D. Malakauskas.
Šiuo metu žuvis rūkoma dešimtyje didžiausių „Iki“ parduotuvių: Fabijoniškėse, PC „Mada“ ir Žirmūnuose, netoli Olandų žiedo, esančiose „Iki“ Vilniuje, Kalniečių, Girstupio, Žaliakalnio ir Eigulių rajonuose esančiuose „Iki“ parduotuvėse Kaune, M. Mažvydo alėjoje įsikūrusioje „Iki“ Klaipėdoje, Basanavičiaus g. esančioje „Iki“ Panevėžyje ir Naujojoje g. įsikūrusioje „Iki“ Alytuje. Šiose parduotuvėse šiandien pirkėjai ir bus vaišinami šviežiai „Iki“ rūkyta žuvimi.