Jeigu kas nors suabejotų, kad vanduo – gyvybės šaltinis, turbūt neliktų šiame pasaulyje nė vieno realaus, patvirtinto fakto, kuriuo galėtume šventai tikėti. Net jeigu tikėtume švento vandens egzistavimu. Tęsiant šventos teisybės teoriją – žmogaus organizmas – 70 procentų sudarytas iš vandens. Todėl visai nestebina faktas, kad per parą žmogus suvartoja apie 3 l geriamojo vandens, o per metus – apie 1000 l.
Ir štai Jums dar vienas realus, patvirtintas faktas - suvartoto vandens kokybė dažnai lemia ir žmogaus sveikatą. Todėl nekeista ir tai, kad nė vienam kitam maisto produktui pasaulyje nėra nustatyta tokių griežtų kokybės standartų, kaip fasuotam geriamajam vandeniui. Nes jis – sugrįžtame prie to paties neužginčijamo fakto – gyvybės šaltinis.
Giliau – švariau
Dalis miesto gyventojų geria vandenį „tiesiai iš čiaupo“ ir nesivargina gilintis ar jis tikrai kokybiškas. Nes juk patikrintas ir patvirtintas. Kaime žmogelis kas rytą suka rankeną, semdamas vandenį iš šulinio savo kieme. Jeigu savo kieme – vadinasi švaru? Anaiptol. Kadangi daugelis šulinių yra negilūs, juose vanduo gali būti užterštas nitratais ir nitritais – kurie, beje, neturi nei spalvos, nei kvapo, nei skonio, jie niekur nedingsta virinami.
Kalbant moksliškai nepaprastai nežemiškai - fiziologiniu aspektu tinkamiausias gerti ir maistui gaminti yra toks vanduo, kuriame vyrauja kalcio, magnio, natrio, kalio katijonai ir karbonato bei sulfato anijonai.
Kalbant žemiškai ir lengvai suprantamai – būtent toks vanduo yra šaltinio vanduo „Žalia giria”. Jis išgaunamas iš giluminio 200 m gręžinio. Šį vandenį 2000 m. pradėjo pilstyti M. Gumbrevičiaus paslaugų ir prekybos įmonės „Gelsva”. Dėl mažos mineralizacijos ir aukštos kokybės „Žalia giria” puikiai tinka vartoti kiekvieną dieną – ne tik maistui ruošti, bet ir troškuliui malšinti. Be to, šaltinio vanduo „Žalia giria” atitinka ir aukščiausius EBWA (European Bottled Watercooler Association - Europos fasuoto vandens aušintuvuose asociacijos) standartus, kurios narys „Gelsva“ yra nuo 2002 m.
Spalio pradžioje, Lietuvoje lankėsi vienas žymiausių pasaulio ekspertų, EBWA (European Bottled Watercooler Association - Europos fasuoto vandens aušintuvuose asociacijos) mikrobiologas konsultantas Mike J. Hurstas. Vilniuje surengtame seminare jis kalbėjo apie saugų heterotropinių bakterijų lygį buteliuose ir vandens pilstymo aparatuose. Mike J. Hurstas atkreipė dėmesį, kad 2002 m. Pasaulio sveikatos organizacija pripažino, jog šios bakterijos nėra pavojingos sveikatai. Europoje taip pat galioja normos, kad šių bakterijų kolonija viename litre, esant + 22 laipsnių C temperatūrai, neturi viršyti 100/ml, tačiau kaip ir Lietuvoje kiek bakterijų kolonijų turėtų būti vandenyje praėjus 12 valandų po išpilstymo, nėra numatyta jokiame reglamente. EBWA siūlo standartą – 50 000/1ml.
Anot eksperto, išpilsčius vandelį į butelius, bakterijos ima daugintis ir po 3 savaičių pasiekia didžiausią skaičių, tačiau vėliau pradeda nykti. Tai – natūralus gamtos procesas. Todėl jei butelyje daugėja bakterijų, dar nereiškia, jog tas vanduo užterštas. Žmonės jautriai reaguoja, kai sužino apie bakterijas (bendrą mikroorganizmų skaičių) vandenyje, nors įprastuose mūsų maisto produktuose jų yra kur kas daugiau.
Švarus vanduo – abipusės atsakomybės rezultatas
Atsakomybė už vandens kokybę gula ne tik ant tiekėjų, bet ir ant naudotojų pečių. Koks švarus ir kokybiškas bebūtų vanduo, laikomas netinkamomis sąlygomis, nesilaikant reikalavimų, jis neišlaikys savo gerųjų savybių. Atvirkščiai – įgys blogąsias nepageidaujamas. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vilijos Galdikienės, netinkamai naudojant ir prižiūrint šiuos aparatus, vandenyje iš aušintuvo čiaupo padidėja bendras kolonijas sudarančių mikroorganizmų skaičius.
„Vandens aparatų naudotojai turi būti atsakingi, laikytis aparatų naudojimo ir priežiūros instrukcijose išdėstytų reikalavimų. Privalu nustatytu laiku, tinkamai atlikti įrangos valymą – dezinfekciją, draudžiama laikyti įrangą ir talpas tiesioginiuose saulės spinduliuose, arti ryškios šviesos šaltinių, naudotis purškikliais, gaivikliais, drėkikliais šalia įrangos. Be to, asmenims, sergantiems virusinėmis ar infekcinėmis ligomis, draudžiama keisti talpas“, – sako specialistė.
Pasak Mike J. Hursto, jo atstovaujama tarptautinė asociacija rekomenduoja reguliariai valyti ir dezinfekuoti vandens pilstymo aparatus. Asociacijos nariai, tarp kurių yra ir „Žalios girios“ gamintojai, laikosi šių rekomendacijų. Vandens aparatų laikymo taisyklių privaloma griežtai laikytis, tai nuolat pabrėžia „Gelsvos“ darbuotojai. Ypatingai atkreipiamas dėmesys į vaikų darželiuose, mokyklose esančius geriamojo vandens aparatus.
„Gelsva“ – socialinis atsakingumas ir preciziškas požiūris į kokybę
Įmonė „Gelsva“, bendradarbiaudama su VMVT daro viską, kad klientus pasiektų tik saugus, sveikas ir visus higienos reikalavimus atitinkantis vanduo. Vykdydami higienos bei saugos reikalavimus, ypatingą dėmesį skiria tinkamai teritorijos, patalpų, gamybos proceso priežiūrai, elgesiui su produktais tiek gamybos metu, tiek pristatant vartotojui.
Kiekvieno įmonės darbuotojo pareiga – prisidėti prie tokios kokybės politikos įgyvendinimo, laikytis darbo saugos ir higienos reikalavimų, informuoti apie reikalavimų pažeidimus, įrangos gedimus, esamas ir galimas problemas, laikytis procedūrų, taisyklių, instrukcijų reikalavimų, įskaitant saugos ir asmeninės higienos reikalavimus.
----
Reklaminis tekstas