Ekologinuose ūkiuose gali augti ir neekologiška produkcija, sako Viešosios įstaigos „Ekoagros“ direktorius Gintaras Nagulevičius.
„Ne visada ekologinis ūkis reiškia, kad jis turi ekologišką produkciją. Dėl tam tikrų neatitikčių ar sėjomainos reikalavimų nesilaikymo, gali neturėti produkcijos, nors pats (ūkis – red.) bus ekologinis“, – Žinių radijo laidoje „Atsakingas už gamtą“ sakė G. Nagulevičius.
Pasak jo, kai ūkininkas pradeda auginti produkciją naujame lauke, pirmus ir antrus metus ji dar nėra ekologiška. Tik trečiaisiais metais produkcija tampa ekologiška.
„Kiekvienas ūkininkas turi patvirtinimo dokumentą – sertifikatą – kuriame įrašyta, kokia jo produkcija ekologiška, o kur turi dar pereinamąjį laikotarpį“, - pasakojo G. Nagulevičius.
Europos Sąjungos reglamentuose nurodoma, kad išimtiniais atvejais ekologiniams ūkiams leidžiama naudoti pesticidus ir kitas ekologiniam ūkininkavimui neleistinas medžiagas. Pasak G. Nagulevičiaus, tokie išimtiniai atvejai nustatomi tik ekstremalių situacijų metu:
„Tai gali nustatyti Valstybinė augalų apsaugos tarnyba arba Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Gali būti leista ar netgi privaloma ekologiniuose laukuose naudoti sintetines medžiagas. (...) Kad išsaugotų ūkį, jie būtų nebaudžiami, tačiau pats produktas nebūtų ekologiškas.“
Kiekvienas ekologinis ūkis, G. Nagulevičiaus teigimu, yra tikrinamas bent vieną kartą per metus. Eksportuodamas produkciją, anot G. Nagulevičiaus, ūkininkai tiriasi kiekvieną partiją, nes kitaip jos nepirktų.
„Ūkininkų sąmoningumas per pastaruosius keletą metų pagerėjo ir jie nerizikuoja – neparduoda produkcijos kaip ekologiškos, jeigu mano, kad yra kokių nors abejonių. Jeigu jie panaudoja chemiją, tai, deja, išeina iš ūkininkavimo“, – komentavo G. Nagulevičius.
Pasak jo, dėl to, kad ekologiškų produktų apdorojimui nenaudojama jonizuojanti spinduliuotė, jų nėra daug, o ir galiojimo laikas ženkliai mažesnis.
„Ekoagros“ direktorius taip pat pripažįsta, kad sunkiausia išauginti ekologiškus vaisius ir daržoves:
„Daržovės, vaisiai yra viena iš didžiausių rizikos grupių ir turime pripažinti, kad per pastaruosius 4 metus iš ekologijos, deja, išėjo didieji augintojai. Jie nesugebėjo tinkamai užauginti (produktų – red.): nors vaisiuje likučių (chemikalų – red.) ir nebuvo, dirvožemyje, augalų lapuose ar šalia esančiose piktžolėse likučių buvo rasta. Dėl netinkamo reglamento laikymosi ūkiai privalėjo išeiti iš ekologijos“, – sakė G. Nagulevičius.
Žinių radijas