Įsibėgėjus rudeniui, kai obelų ir kriaušių šakos svyra nuo prinokusių vaisių, anykštėnų šiltnamiuose sirpsta rudeninės braškės. Pasirodo, lietuviškos uogos čia raškomos jau kelios savaitės.
Ir išties, tarp rudens gėrybių išvydus lietuviškas braškes nereikėtų stebėtis. Ūkininkai sako, kad pasitelkus šiuolaikines technologijas jau ir Lietuvoje įmanoma šias vasara kvepiančias uogas auginti kone ištisus metus. Tiesa, dėl saulės trūkumo rudenį šios uogos ne taip gausiai dera.
Uogininkais tapę daržovių augintojai samdosi ne tik ekspertą. Iš Olandijos siuntėsi ir šaldytus braškių daigus, ir net specialius vabalus pakuotėse.
Braškėms ūkininkai skyrė vieną iš kelių šiltnamių. Iki šiol didžiuliuose moderniuose šiltnamiuose sutuoktiniai augino tik agurkus ir pomidorus.
Iš 1 ha rudeninių braškių ūkininkai planuoja priskinti apie 30 tonų derliaus. O pavasarį tikisi jau trigubai didesnio. Už kg šių neįprastų rudens gėrybių anykštėnai prašo po 5 eurus.
Anykščių rajono verslininkai tautiečius lietuviškomis braškėmis šiemet ketina lepinti dar visą mėnesį. O jau kitąmet, įgavę patirties, ryžis įrodyti, kad lietuviškos braškės gali derėti ir iki pat Kalėdų.
Plačiau apie tai TV3 reportaže