Pirmiausia – valgymo įpročiai
Neslėpkime, kad persivalgymas mums būdingas ne tik per šventes. Šio savo blogo įpročio privalu atsisakyti pirmiausia. Saikingumas – štai kas yra pagrindinis sveikos mitybos principas. Verta prisiminti, kad net mūsų organizmui naudingos medžiagos perteklius gali sukelti atvirkštinį poveikį, o apie nenaudingas medžiagas, tikriausiai, net nereikia užsiminti.
Per dieną mūsų organizmas turi gauti apie 40 įvairiausių maisto medžiagų. Tai reiškia, kad savo ir taip užimtoje kasdienybėje turime neužmiršti maisto įvairovės. Vaisiai, daržovės, mėsa ar žuvis, grūdai, net truputis saldumynų – visa tai turi sudaryti mūsų vienos dienos valgiaraštį. Žinoma, ne visada galima tokia įvairovė, tačiau bent keletą skirtingų produktų dienoje suvartoti būtina.
Atsirenkant tinkamiausią maistą
Nors, kaip jau buvo minėta, būtina maisto įvairovė, produktus taip pat reikia atsirinkti ir vienų vartoti daugiau, kitų mažiau. Daržovių, vaisių, grūdų patiekalų privalu valgyti kuo dažniau. Apie 55-60% energijos į mūsų organizmą turi patekti angliavandenių pavidalu, kurių gausu būtent šiuose produktuose.
Taip pat svarbu rinktis kuo mažiau riebalų turintį maistą, kadangi būtent cholesterolio kiekį kraujyje didina per didelis kaloringumas. Taigi, tokius produktus, kaip kiaušiniai, grietinė, grietinėlė, sūris, sviestas patartina riboti ir jais nepiktnaudžiauti.
Tikriausiai, jau dauguma gerai žino, kad nesaikingas saldumynų vartojimas yra didžiausias sveikos mitybos priešas. Gausus jų vartojimas, pirmiausia, sparčiai skatina antsvorį, taip pat mažina vitaminų kiekį organizme (dažniausiai vitamino B6).
Alkoholyje – gausybė kalorijų
Nors alkoholis nėra maistas, jame slepiasi gausybė kalorijų, nuo kurių storėjama dvigubai sparčiau nei, tarkim, nuo angliavandenių. Pavyzdžiui, išgėrus 100g. džino gaunama 222 kcal., 100g. šampano – 76 kcal. ir panašiai. Beje, alkoholis skatina alkį. Jį vartojant esame įpratę nuolat užkandžiauti, o išgėrus jo daugiau, darosi vis sudėtingiau atsisakyti gausybę angliavandenių turinčio maisto.