• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Po vasaros sugrįžęs sunkesnis darbo režimas, padidėjęs apetitas atvėsus orams – šie ir dar daugelis kitų veiksnių skatina mūsų nereguliarią mitybą. Viso to pasekmės gali pasireikšti pagausėjusiais kilogramais, suprastėjusia savijauta, energijos trūkumu ir t.t. Visgi, dėl įtemptos kasdienybės retai apie tai susimąstome. Tačiau priežastis gali būti, kad, tiesiog, nežinome, kaip reguliariai maitintis: kiek kartų per dieną, kokiomis porcijomis ir panašiai.

 Po vasaros sugrįžęs sunkesnis darbo režimas, padidėjęs apetitas atvėsus orams – šie ir dar daugelis kitų veiksnių skatina mūsų nereguliarią mitybą. Viso to pasekmės gali pasireikšti pagausėjusiais kilogramais, suprastėjusia savijauta, energijos trūkumu ir t.t. Visgi, dėl įtemptos kasdienybės retai apie tai susimąstome. Tačiau priežastis gali būti, kad, tiesiog, nežinome, kaip reguliariai maitintis: kiek kartų per dieną, kokiomis porcijomis ir panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip išvengti persivalgymo?

Šiuolaikinėje visuomenėje reguliari mityba nėra įsitvirtinusi. Dėl to kaltas spartus ir įtemptas gyvenimo ritmas, taip pat atlaidus žmonių požiūris į tai. Dažniausiai valgymai praleidžiami ne dėl nenoro, o todėl, kad nejaučiame. Taip atsitinka, kada esame itin užsiėmę įvairiais darbais. Tačiau vėliau, grįžus namo po įtemptų darbų ir atsipalaidavus, pasireiškia stiprus alkis, todėl visgi rekomenduojama visada rinktis pietus, kaip pagrindinį dienos valgymą.

REKLAMA

„Nereguliari mityba gali itin įtakoti mūsų svorį bei jo kaitą. Kada susidaro per ilgas laiko tarpas nuo paskutiniojo valgymo, suvartoti ne per didelį maisto kiekį, tiesiog, neįmanoma. Kai žmogus peralkęs, jis per kelias minutes suvartoja didžiulę maisto porciją. Tokiu atveju smegenys nespėja sureaguoti, kad organizmas gavo pakankamai maisto ir žmogus persivalgo“, – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiandien – reguliari mityba

Reguliarus maitinimasis taip pat padės sutvarkyti savo apetitą bei pagerinti medžiagų apykaitą, kadangi laiku organizmui negavus reikiamų maisto medžiagų, jis jas pradeda taupyti ir taip apykaita lėtėja.

„Įprastai per dieną rekomenduojama valgyti penkis kartus – trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiai. Kava su pienu, obuolys, keli sausainiai – tai jau yra užkandžiai. Daugelis žmonių to nelaiko valgymu ir teigia, kad į dieną tai daro tik 1-2 kartus, tačiau atkreipus dėmesį, kiek kartų kažką įsidedame į burną, kartais galima suskaičiuoti net iki dešimties valgymų“, – sako studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė V. Kurpienė.

Miego trūkumas irgi skatina alkį, todėl būtinas ne tik mitybos, bet ir tinkamas poilsio režimas. Būtina atsiminti, kad jei suvalgoma pakankamai daug kalorijų, tačiau maistas yra menkavertis, t.y. mažai teikiantis naudos mūsų organizmui, jis ne tik, kad nesuteikia sotumo jausto, bet ir dar labiau skatina alkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų