• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kaip žinia, duona su kitais grūdiniais produktais mūsų valgiaraštyje užima svarbią vietą. Tai reiškia, kad šių produktų rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Duona turi daug naudingų maistinių medžiagų, joje ypač gausu angliavandenių, taip pat šis produktas paįvairina kasdienę mitybą. Šio grūdinio produkto pasiūla gana plati, todėl norint, kad pasirinkimas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, reikia atkreipti dėmesį į kelis sveikos duonos kriterijus.

 Kaip žinia, duona su kitais grūdiniais produktais mūsų valgiaraštyje užima svarbią vietą. Tai reiškia, kad šių produktų rekomenduojama valgyti kelis kartus per dieną. Duona turi daug naudingų maistinių medžiagų, joje ypač gausu angliavandenių, taip pat šis produktas paįvairina kasdienę mitybą. Šio grūdinio produkto pasiūla gana plati, todėl norint, kad pasirinkimas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, reikia atkreipti dėmesį į kelis sveikos duonos kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikiausia duona - ruginė

Naudingiausia mūsų organizmui yra lietuviška, mūsų prosenelių kepta ruginė duona. Pakanka suvalgyti tik vieną riekę, kad pajustumėme jos suteikiamą ilgalaikį sotumo jausmą. Tai vyksta dėl rugių skaidulų, kada būtent joms išbrinkus skrandžio sultyse, pasijuntame sotūs.

REKLAMA

Be to, ruginė duona turi begalę teigiamų savybių. Ji reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina kasos veiklą, mažina cholesterolį, taip pat padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas bei riebalų perteklių. Vis dėlto, dėl didelio rūgštingumo, ruginė duona tinka ne kiekvienam. Turintiems problemų dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo, šio produkto patartina vengti. Tačiau jei panašių bėdų neturite, ruginės duonos skonis priimtinas, galite valgyti drąsiai, nesibaimindami priaugti papildomo svorio, kadangi ši duona itin nekaloringa, ir džiaugtis jos teikiamomis naudingomis savybėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Baltos duonos verta atsisakyti

Baltų miltų duona, batonas, nėra pats geriausias pasirinkimas mūsų sveikatai ir figūrai, nors pas dažną pirkinių krepšyje būtent šį produktą ir galime išvysti. Baltos duonos, batono kaloringumas yra gana didelis (pavyzdžiui, 100g. galima rasti iki 270 kcal.), šio produkto angliavandeniai greitai pasisavinami, todėl sotumo jausmas būna staigus ir trumpas. Be to, taip sukeliami greiti cukraus kiekio kraujyje pokyčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei baltos duonos visiškai atsisakyti sudėtinga, stenkitės ją vartoti saikingai (1 – 2 riekes per dieną). Be to, atsiminkite, kad iš visų duonos rūšių, būtent šioje E priedų galima rasti daugiausiai. Pilno grūdo produktai

Bet kurie viso grūdo produktai, žinoma, tarp jų ir duona, yra žymiai sveikesni, nei produktai, pagaminti iš smulkiai maltų grūdų. Pilno grūdo gaminiuose išlieka daugelis vertingų grūdų savybių, ypač vertinamos yra viršutinės grūdų luobelės.

Tikra pilno grūdo duona yra pagaminta iš rupaus malimo nevalytų miltų. Visgi dažnai gamintojai viso grūdo duoną vadina gaminius, kuriuose gausu įvairiausių sėklų, džiovintų vaisių ar augalinių riebalų. Tokiuose produktuose ypač daug kalorijų ir mažai vertės, tad būtina nepamiršti patikrinti gaminio sudėties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų