JAV ir Jungtinės Karalystės tyrėjai pastebėjo, kad sveiki suaugusieji sunkias kognityvines užduotis atlieka geriau, jei geria kakavą, kurioje yra daug flavonolių. Išgėrus daug šių medžiagų turinčio gėrimo, tyrimo dalyvių kraujo oksidacija pagerėjo kaktinėje smegenų žievės dalyje, kuri vaidina svarbų vaidmenį atliekant kognityvines užduotis ir priimant sprendimus, todėl tokius uždavinius spręsti jiems buvo lengviau, rašoma dailymail.co.uk.
Flavonoliai yra antioksidantai, kurių gausu arbatoje, raudonajame vyne, šilauogėse, obuoliuose, kriaušėse, vyšniose ir žemės riešutuose, o taip pat ir kakavmedžio vaisiuose – kakavos pupelėse. Jei parduotuvėse parduodama kakava būtų praturtinta flavonoliais, jos gamintojai galėtų mums padėti suvartoti daugiau šių smegenų veiklą gerinančių maistinių medžiagų.
Jau buvo žinoma, kad kakavos pupelės pasižymi teigiamu poveikiu širdies ir kraujagyslių sveikatai – dar 1993 metais atliktas tyrimas parodė neigiamą bendro flavonolių suvartojimo ir koronarinės širdies ligos santykį. Tačiau dabar atlikta nauja studija yra pirmoji, parodžiusi teigiamą flavonolių poveikį smegenų kraujagyslių funkcijoms ir jaunų sveikų suaugusių žmonių kognityviniams gebėjimams, teigia jos autoriai.
„Flavonoliai – tai mažos molekulės, kurių yra daugelyje vaisių ir daržovių, taip pat ir kakavoje. Jie vaisiams ir daržovėms suteikia jiems būdingas ryškias spalvas ir yra žinomi dėl naudos kraujagyslių veiklai.
Norėjome išsiaiškinti, ar flavonoliai taip pat naudingi smegenų kraujagyslėms ir ar jie galėtų turėti teigiamą poveikį kognityviniams gebėjimams“, – sako tyrimo autorė dr. Catarina Rendeiro ir Birmingemo universiteto dėstytoja.
Bendradarbiaudama su psichologijos profesoriais iš Ilinojaus universiteto JAV, dr. C. Rendeiro įdarbino 18 vyriškos lyties suaugusiųjų nuo 18 iki 40 metų. Nė vienas iš 18 tyrimo dalyvių nerūkė ir neturėjo jokių smegenų, širdies, kraujagyslių ar kvėpavimo takų sutrikimų.
„Kad tiriamųjų grupė būtų labiau homogeniška ir kad kraujagyslių rezultatų nepaveiktų hormonų svyravimai menstruacijų ciklo metu, moterų į ją neįtraukėme“, – sakė tyrėjai.
Tyrėjų komanda tikrino tyrimo dalyvius prieš jiems suvartojant kakavos flavonolių ir dviejų atskirų bandymų metu – vieno jų metu dalyviai gavo daug flavonolių turinčios kakavos, o kito – vartojo industrinę kakavą, kurioje flavonolių buvo labai nedaug.
Mokslininkai naudojo dvigubai aklo tyrimo metodą – nei tyrimo dalyviai, nei patys tyrėjai nežinojo, kurio tipo kakava buvo vartojamo šių bandymų metu, kad jokie lūkesčiai negalėtų paveikti tyrimo rezultatų.
Maždaug dviems valandoms praėjus po kakavos suvartojimo, tyrimo dalyviams buvo atlikta standartinė procedūra, kurios metu išbandoma smegenų kraujotaka. Šios procedūros metu įkvepiama 5 procentai anglies dioksido – maždaug 100 kartų daugiau, nei įprastinė jo koncentracija ore – ir taip sukeliamas hiperkapnija vadinamas efektas. Tai – standartinis metodas, skirtas išbandyti smegenų kraujagyslėms ir nustatyti, kaip gerai jos į tai reaguoja.
„Organizmas paprastai reaguoja padidindamas kraujotaką į smegenis. Taip į smegenis patenka daugiau deguonies ir jos gali pašalinti daugiau anglies dioksido“, – sakė Gratton.