Pilnas dėžes su laimikiu iš laivo kraunantys žvejai tikina: šviežios žuvies bent jau uostamiestyje per šias šventes nepritrūks.
Be žuvies šventinis stalas neįsivaizduojamas, klaipėdiečiai skuba jos pirkti.
Žinoma, žuvies nepritrūks, jei piniginėje bus eurų. Pardavėjai tikina, kad žuvis nebrango. Pavyzdžiui, už stintų kilogramą prašoma 6 eurų.
Į savo virtuvę mielai įsileidę Klaipėdos turizmo mokyklos būsimieji virėjai pamoko, kaip lengvai išdoroti silkę kūčioms.
Paskui belieka nupjauti pelekus ir nulupti odą. Virėjai atskleidžia ir daugiau paslapčių.
Jeigu silkė per sūri, ją galima pamerkti į vandens, citrinos, svogūno, pipirų mirkalą. Na, o tada belieka išsivirti gardų marinatą.
Silkė ir žuvis – gerokai per retas svečias ant lietuvių stalo, nors ją patariama valgyti bent porą kartų per savaitę. Žuvis – puikus baltymų šaltinis, tad bent per šventes leiskime sau gardžiuotis šiais valgiais iki soties.
Tiesa, lietuviškas šventinis stalas sparčiai kinta – vis dažniau ant jo puikuojasi ne tik įprastos žuvys, bet ir krevetės, kalmarai ar sušiai.
Plačiau apie tai TV3 reportaže