Norint pagaminti pakelį mums įprastos avižų košės, beveik trečdalį žaliavos tenka išmesti. Iš pradžių nuo grūdų pašalinamos luobelės. Jos paprastai sudeginamos ar užkasamos. Be abejo, tai – brangu ir neekologiška. Mokslininkai iš Rusijos Bijsko miesto pasiūlė kitą avižų luobeles naudoti biodegalams gaminti. Visų pirma iš avižų luobelių mokslininkai išmoko išgauti celiuliozę. Vėliau iš jos laboratorijoje gautas etanolis, kuris jau pretenduoja tapti ateities degalais. Etanolis tinka visų tipų varikliams, o degdamas į aplinką neišmeta tokių kenksmingų junginių, kokie išsiskiria degant benzinui. Tačiau svarbiausia tai, kad bioetanolis būtų gaminamas iš žaliavos, kuri dabar be tikslo sudeginama.
REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
REKOMENDUOJAME
TOLIAU SKAITYKITE
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą