Pakilus kūno temperatūrai, dažnai puolame ją mažinti vaistais. Tačiau ne visada jų reikia griebtis. Svarbu atminti, kad karščiavimas - tai organizmo apsaugos priemonė nuo infekcijos. Taigi temperatūrą mažinantys vaistai slopina organizmo apsaugą nuo infekcijos. Kita vertus, didelė kūno temperatūra alina organizmą, trikdo įvairių sistemų funkcijas.
Pagal karščiavimo laipsnį skiriama: • nedidelė temperatūra (37-38 laipsniai); • vidutinė temperatūra (38-39 laipsniai); • didelė temperatūra (39-40 laipsniai); • itin didelė temperatūra (daugiau kaip 40 laipsnių).
Temperatūrą mažinti reikėtų tik tuomet, jei ji aukštesnė nei 38 laipsniai, nes kitaip neleisite pačiam organizmui kovoti su infekcija. Kartais temperatūrai mažinti vien vaistų nepakanka. Tada reikia imtis kitų priemonių: ištrinti kūną drungnu vandeniu ar uždėti vėsių kompresų. Tai padeda, kai temperatūra labai aukšta, o išgerti vaistai dar nepradėjo veikti.
Jei temperatūra nedidelė - pakanka gerti vaistažolių arbatų, ilsėtis gerai vėdinamoje patalpoje. Pakilus temperatūrai, labai svarbu gerti daug skysčių, nes karščiuojantis žmogus daug prakaituoja ir daug jų praranda.
Jei temperatūra aukšta ir nepavyksta jos sumažinti, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Paruošė Kęstutis Bytautas