Vartodamas vitamino K2 turtingo maisto, žmogus gali sumažinti riziką susirgti vėžiu, rodo naujas tyrimas.
Perspektyviniu Europos vėžio ir mitybos tyrimu (EPIC) gauti duomenys parodė, kad daugiausia vitamino K2 (tačiau ne vitamino K1) suvartojantiems žmonėms yra mažesnė rizika susirgti vėžiu ir nuo jo mirti.
Vokietijos aplinkos sveikatos tyrimo centro mokslininkai išanalizavo duomenis apie 24340 EPIC tyrimo dalyvius, kurių amžius buvo nuo 35 iki 64 metų.
Per 10 stebėjimo metų nustatyti 1755 susirgimo vėžiu atvejai, iš jų 458 baigėsi mirtimi. Gautieji rezultatai parodė, kad daugiausia vitamino K2 savo organizme turėjusiems asmenims tikimybė susirgti vėžiu buvo 14 procentų mažesnė, palyginti su tais, kas vitamino K2 turėjo mažiausiai.
Be to, pastebėta, kad daugiausia K2 turėjusiems asmenims tikimybė mirti nuo vėžio buvo 28 procentais mažesnė. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalo „American Journal of Clinical Nutrition“ internetinė svetainė, praneša nutraingredients.com.
Vokiečių mokslininkai taip pat nustatė ryškų vitamino K2 ryšį su prostatos vėžiu. Tai buvo pastebėta ir ankstesniuose tyrimuose, ir tai rodo, kad vyrai turi daugiau galimybių labiau sumažinti susirgimo vėžiu riziką.
Yra dvi pagrindinės vitamino K rūšys - filochinonas (vitaminas K1) ir menachinonai (vitaminai K2). K1 turi žaliosios lapinės daržovės kaip salotos, brokoliai ir špinatai, ir įprastiniame vakarietiškame maiste jis sudaro maždaug 90 procentų žmogaus gaunamo vitamino K, o vitaminas K2 sudaro 10 procentų.
Vitaminą K2 gamina žmogaus žarnyne esančios bakterijos. Jo yra ir gyvulinės kilmės produktuose, daugiausiai – kepenyse bei fermentiniame sūryje.
Pastarasis tyrimas papildo kol kas negausius duomenis apie galimą teigiamą vitamino K poveikį sveikatai, visų pirma, kaulams, širdžiai bei kraujagyslėms, taip pat odai.
Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.