• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Silkė pataluose, mažutėliai, pagal tradicinį lietuvišką receptą pagaminti cepelinukai, sterkas pagal Radvilas su vėžių uodegėlių drebučiais, triušienos ir vištienos paštetas, svieste kepti baravykai, rūkyta karka ant iešmo, baltoji mišrainė, antienos salotos su bulguru – tai tik dalis skanėstų, kuriais mėgavosi Šilainiuose įsikūrusios „Bernelių užeigos“ 20 – ojo jubilliejaus šventės svečiai, rašoma pranešime spaudai.

90

Silkė pataluose, mažutėliai, pagal tradicinį lietuvišką receptą pagaminti cepelinukai, sterkas pagal Radvilas su vėžių uodegėlių drebučiais, triušienos ir vištienos paštetas, svieste kepti baravykai, rūkyta karka ant iešmo, baltoji mišrainė, antienos salotos su bulguru – tai tik dalis skanėstų, kuriais mėgavosi Šilainiuose įsikūrusios „Bernelių užeigos“ 20 – ojo jubilliejaus šventės svečiai, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Lietuviškas stalas turi būti gausus ir sotus“, – nedvejojo televizijos prodiuseris ir aktorius Gediminas Juodeika, su šypsena pridurdamas, jog vis dažniau kompanijose išgirsta pasvarstymus apie tai, kad, gurmaniškų patiekalų kelionių ar vestuvių metu jau prisiragavusieji lietuviai ant švenčių stalo mieliau išvystų baltą mišrainę nei prabangiąsias austres ar aukso dulkėmis nuklotus desertus.

Dešimtys žinomų žmonių, apsilankiusiųjų iškilmėse, tikino iš lietuviškos virtuvės labiausiai mėgstą cepelinus ir vertiną tai, kai jie ruošiami taip, kaip „pas mamą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes savo namuose karts nuo karto surengiame cepelinų balių. Tiesa, gaminame paprasčiau nei senovinių tradicijų besilaikantys „Bernelių užeigos“ meistrai, bet rezultatu visada džiaugiamės“, – sakė grupės „16 Hz“ nariai Petras ir Robertas Jucevičiai.

REKLAMA

Šeimyniškus brolius nustebino tai, kad virtuvės meistrai, gamindama didžkukulius, naudoja ir tarkuotas, ir virtas bulves. Beje, pastarąsias jie ruošia iš vakaro – išvirusi palieka per naktį.

„Su lupenomis virti šakniavaisiai geriau išsaugo krakmolą. Tad, tai logiškas profesionalų patarimas“, – sakė R. Jucevičius, pridurdamas, jog būtent tinkamas krakmolo kiekio parinkimas ruošiant cepelinus jam yra sudėtingiausias momentas.

REKLAMA
REKLAMA

Vaikystėje mėgęs tik cepelinus su varške, dabar jis pirmenybę teikia mėsa įdarytoms bulvėms.

Jucevičių šeimoje kūrinius iš bulvių vadindavo arba varliniais, arba cemantiniais. Pastarieji būdavo ruošiami iš tarkuotų, o pirmieji – iš virtų bulvių.

Cepelinų virimą savo šeimos tradicija laiko ir Gediminas Juodeika. Jis tikino galįs pats juos paruošti, nes to išmokęs dar būdamas mažas. Pašnekovas iki šiol prisimena, kaip Juodeikos bulves tarkuodavo su tarka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip pagerėjo situacija, kai atsirado bulvių tarkavimo mašina!“, – iki šiol šeimos moterų džiaugsmą pamena G. Juodeika.

Jam gardžiausi antros dienos cepelinai, kuriuos šviesaus atminimo močiutė laikydavo šiltai puodus apsukusi rankšluosčiais bei antklodėmis.

Dainininkė Gabrielė Rutkauskienė – Vasha – tikra patiekalų iš bulvių gamybos asė. Ji patikino, jog maistą ruošti išmoko natūraliai – stebėdama prosenelę, močiutę, mamą.

REKLAMA

„Mėgstu cepelinus ir visa kita, kas iš bulvių. Bet lepinuosi tuo retai“, – sakė pašnekovė.

Šokėjų Gintarės ir Tomo Slausgalvių namuose dominuoja miltų patiekalai, nes juos labiausiai mėgsta dukrytės.

„Esu gaminusi kugelį. Tuomet bulvių tarkavimo mašiną skolinausi iš močiutės. Vis gundausi išvirti cepelinų, bet... lengviau man pagaminti lazaniją“, – neslėpė G. Slausgalvienė.

Floristas Modestas Vasiliauskas – dažnas „Bernelių užeigos“ svečias. Jis ne tik rūpinasi čia vykstančių švenčių dekoracijomis, bet ir pietauja.

REKLAMA

„Turiu daug mėgstamų patiekalų. Ir tie, kur ruošiami pagal itin gilias tradicijas, man patinka labiausiai. Pavyzdžiui, Napoleono tortas“, – sakė pašnekovas.

Pirmasis „Bernelių užeigos“ restoranas Lietuvoje buvo atidarytas prieš daugiau nei du dešimtmečius Kauno centre. Antroji šio tinklo maitinimo įstaiga įsikūrė būtent Šilainiuose. Tradicinę lietuvišką virtuvę propaguojanti vieta ne kartą už tai yra gavusi apdovanojimus, jos meniu yra nemažai paveldo statusą turinčių patiekalų. Visi „Bernelių užeigos“ valgiai yra pagaminti pagal unikalias receptūras. Dalis jų netgi vadinami bajoriškais, nes juos kuriant naudojami istoriniai valgių gamybos aprašai. Šiuo metu pasaulyje veikia net 10 „Bernelių užeigų“. Per du dešimtmečius restoranų tinklas surengė gausybę akcijų, dalyvavo tarptautinėse ir vietos parodose, ne kartą pasiekė Lietuvos rekordų. Pavyzdžiui, virtuvės meistrams pavyko iškepti ilgiausią vėdarą, išvirti didžiausią cepeliną ir sukurti didžiausią skruzdėlyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų