Mitybos specialistė, dviejų vaikų mama Vaida Kurpienė, savo patarimais padėjusi atsikratyti antsvorio daugeliui žmonių, tvirtina, kad viskas įmanoma, jei nepuoli į kraštutinumus.
„Žmonės galvoja, kad yra arba juoda, arba balta. Kai švenčia, vieni galvoja, kad reikia tik vandenį gerti, nieko nevalgyti. O jei jau valgo, tai tada bet kiek. Nei vieno, nei kito nereikia daryti, galima sėkmingai apsieiti be kraštutinumų“, - šypsosi dviejų knygų apie mitybą bendraautorė.
Kartais, kai labai norisi visiškos nesąmonės, net ir tada, kai žmogus puikiai tai suvokia, Vaida rekomenduoja paimti mažą „nesąmonės“ kąsnelį, paragauti ir pajausti, ar tai tikrai taip skanu.
„Vakarėliuose žmonėms bendraudami kartu ir valgo, todėl nepajaučia maisto skonio. Net ir nevartojantys alkoholio po tokios šventės gali jaustis blogai. Kai labai kažko nori, tačiau nevalgai, prisivalgai kitų dalykų. Taip slopinamas nerimas. Kitą kartą geriau suvalgyti truputį to, ko norisi, nei save kankinti“, - tikina Vaida. Anot mitybos specialistės, kuri kažkada pati numetė 22 kg., maiste neturi būti nieko draudžiamo, žmogus turi išmokti išlaviruoti bet kokiose sąlygose, nes mes negyvename idealiame pasaulyje.
Kova su savimi dažniausiai baigiasi pralaimėjimu. Tačiau ji dingsta, dingsta griežti rėmai, kai žmogus supranta, kad beverčių dalykų reikia valgyti mažai. Vakarėlių metu Vaida rekomenduoja: - Vaisius valgyti tik iš pradžių ar praėjus porai valandų po kito maisto. Suvalgę vaisius kaip desertą, po pagrindinių patiekalų, jausitės apsunkę ir triks virškinimas. Vaisiai virškinami plonajame žarnyne ir ilgai skrandyje neužsibūna, taigi netrukdykime jiems
- Valgyti kuo daugiau šviežių daržovių. Tai keturguba nauda: suteikia sotumo jausmą, mažai kalorijų, šviežiose daržovėse yra natūralių fermentų, padedančių skaidyti maistą ir skaidulinių medžiagų, stumiančių maistą virškinimo traktu žemyn.
- Kuo mažiau padažų! Juose dažnai slypi daugiau kalorijų, nei pačiame patiekale. Be to, riebalai stabdo virškinimą. Jei patiekalas yra pateikiamas bendroje lėkštėje – imkite maistą nuo viršaus, taip jums teks mažiau padažo.
- Kuo mažiau vartokite alkoholio. Jis išbalansuoja cukraus lygį kraujyje ir dėl šios priežasties pasijuntate labai alkani. Be to, alkoholis, vartojamas su baltyminiu maistu stipriai apsunkina ir sulėtina virškinimą
Maistas, padedantis esant vidurių užkietėjimui
(18 nuotr.) Citrusiniai vaisiai turi flavanolį, vadinamą naringeninu, kuris, pasak Kinijos mokslininkų, gali suveikti kaip vidurius paleidžianti priemonė. (nuotr. Fotolia.com)
Kaip ir daugelis išvardintų maistų, riešutuose yra labai daug skaidulinių medžiagų. Pasak tinklapio Everyday Health, geriausi riešutai yra žemės, graikiški ir braziliški. (nuotr. Fotolia.com)
Ekspertai sako, kad kava stimuliuoja raumenų susitraukimą gaubtinėje žarnoje, o tai padeda nueiti į tualetą. (nuotr. Fotolia.com)
Visi džiovinti vaidiai padeda atlaisvinti vidurius, tad gali rinktis iš datulių, figų, džiovintų slyvų, razinų ir dar daugiau. (nuotr. Fotolia.com)
Kriaušės, obuoliai ir slyvos ant savo žievelės turi labai daug skaidulinių medžiagų, todėl geriausia juos valgyti žalius. Kriaušės turi daug vitaminų, antioksidantų ir vandens, kas tau gali tikrai padėti su vidurių užkietėjimu. (nuotr. Fotolia.com)
Brokolis yra įspūdingas skaidulinių medžiagų šaltinis. Jis turi mažai kalorijų, bet yra labai maistingas. (nuotr. Fotolia.com)
Kiviuose gausu skaidulų ir juose mažai cukraus, tad kiviai nepaskatins dujų kaupimosi jūsų skrandyje. (nuotr. Fotolia.com)
Atvėsintos bulvės turi daug skaidulų ir taip vadinamo “atsparaus krakmolo”. Visa tai padeda virškinimui ir gerųjų bakterijų augimui. (nuotr. Fotolia.com)
Avižiniai dribsniai ne tik yra skanus maistas. Jie taip pat yra prikišmti tirpiomis ir netirpiomis skaidulomis, kurios palengvins vidurių užkietėjimą. (nuotr. Fotolia.com)
Pilno grūdo duonoje yra gausu skaidulų, tad ji padeda išjudinti žarnynuose esančius dalykus. (nuotr. Fotolia.com)
Lęšiai, kuriuose gausu skaidulų ir jie turi panašias savybes kaip ir pupelės, puikiai tinka išjudinti reikalus tavo žarnose. (nuotr. Fotolia.com)
Kadangi arbūze yra 92 proc. vandens, jis puikiai tinka atlaisvinti vidurius. (nuotr. Fotolia.com)
Saldžiam vidurių užkietėjimo gydymui suvalgyk aviečių, juodųjų serbentų ir braškių. (nuotr. Fotolia.com)
Popkornai taip pat turi daug skaidulinių medžiagų, kas gali daug kam būti naujiena, o tai padeda mums išsitušinti. (nuotr. Fotolia.com)
Migdolai puikiai padeda esant vidurių užkietėjimui, tačiau, kaip ir kitus riešutus, juos reikia valgyti mažais kiekiais. (nuotr. Fotolia.com)
Dauguma jogurtų turi aktyvias bakterijų kultūras arba probiotikus, kurie tavo žarnyną pripildo gerosiomis bakterijomis. (nuotr. Fotolia.com)
Špinatuose gausi skaidulinių medžiagų ir magnio, kuris padeda esant vidurių užkietėjimui. (nuotr. Fotolia.com)
Pupelėse yra atsparaus krakmolo, pluoštinio tipo krakmolo, kuris padeda pagerinti tranzitinį laiką gaubtinėje žarnoje, veikia kaip vidurių laisvinamasis ir padeda subalansuoti bakterijas tavo žarnyne. (nuotr. Fotolia.com)
REKLAMA