Artėjant Velykoms, svarbiausiais patarimais apie kiaušinių valgymą bei gaminimą dalinasi dietistė Vaida Kurpienė, rašoma pranešime spaudai.

Kada valgyti kiaušinį?
Nemažai žmonių kiaušinius renkasi pusryčiams. Tačiau dietistė V. Kurpienė argumentuoja, kad kiaušinius geriau rinktis pietums ar vakarienei.
„Pusryčiams rekomenduoju valgyti vertingus grūdus, nes turime pasikrauti energijos visai dienai. Be to, jie padeda sumažinti saldumynų ir miltinių potraukį antroje dienos pusėje. O kiaušinius rinkitės pietums ar vakarienei. Vakare mūsų organizmui reikia baltymų, o kiaušinis – itin lengvai pasisavinamas produktas, kurį dar ir paprasta paruošti.
Vakarienei galite rinktis nuo omleto su lengvai apdorotomis daržovėmis, iki kietai virto kiaušinio su salotomis. Suvalgę tokią vakarienę, jausitės sotūs, išvengsite apsunkimo, puikiai miegosite ir lengviau išvengsite menkaverčio maisto poreikio”, – pataria dietistė.
Ar kiaušinis ir majonezas – gera pora?
Vištos kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Pasak dietistės, jame gausu ir mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų. Įdomu, kad mineralinių medžiagų trynyje yra dvigubai daugiau negu baltyme, gausu ir vitaminų – A, D, E, B grupės ir kitų. Vištų kiaušiniuose yra cholino – tai svarbi medžiaga, susijusi su atminties funkcijomis.
Kad iš kiaušinio gautumėte daugiausiai vertės, svarbu su kuo jį valgote. „Jei su daržovėmis – bus vertingas valgis, o gausiai pagardintas majonezu ir užkandamas balta duona ar dešra – jau prastas pasirinkimas. Dažnam kiaušiniai ir majonezas – neatskiriama pora. Tačiau ragaudami majonezą, gauname daug tuščių kalorijų (jo gamybai naudojamas rafinuotas aliejus) bei didelį Omega6 kiekį, kurio perteklius didina lėtinius uždegimus organizme.
Majonezą rekomenduoju riboti, jei rūpinatės savo sveikata ar norite numesti svorio. Kur kas geriau vietoje riebaus majonezo patiems pasigaminti vertingesnių padažų, skaniai derančių prie kiaušinių, pavyzdžiui, avinžirnių, avokado užtepėlės ar graikinį jogurtą sumaišyti su garstyčiomis ir druska”, – pataria sulieknek.lt autorė V. Kurpienė.
Kokius kiaušinius rinktis
Kiaušinių ženklinimas suteikia informaciją apie kiaušinius, jų tinkamumo laiką, paukščių auginimo būdą.
Prieš perkant kiaušinius, reikėtų įsitikinti, kad pakuotėje visi kiaušiniai yra sveiki, neprilipę prie pakuotės, nepažeistu lukštu.
V. Kurpienė rekomenduoja rinktis kiaušinius, kurių numeracija prasideda 0 – būsite tikri, kad vištos laikomos ir auginamos ekologiškai, geriausiomis sąlygomis. Paprastai šių vištų kiaušiniai būna dideli, skanūs ir sveiki.
Ekologiniuose ūkiuose ir laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių spalva paprastai būna ryškesnė dėl karotinoidų – natūralių medžiagų, kurių paukščiai gauna su žaliaisiais pašarais, morkomis, kukurūzais. Jei ekologiškų kiaušinių pasirinkimo nėra, rinkitės 1 pažymėtus kiaušinius. Tai – laisvai laikomų vištų kiaušiniai, kurios bėgioja lauke, lesa žolę, grūdus, sliekus, joms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose.
Skysto trynio paslaptys
Norint išvirti reikiamos konsistencijos kiaušinius, reikia žinoti kelis svarbius aspektus. Dietistė pataria, kas svarbu, jei norite išvirti skystą, kietą ar tepamo trynio kiaušinį.
Skystam kiaušiniui vanduo puode turi pilnai apsemti visus verdamus kiaušinius. Į vandenį būtina įdėti druskos arba galite pilti acto, kad suskilus kiaušiniui, jo baltymas išliktų viduje.
V. Kurpienė akcentuoja, kad jei pageidaujate būtent tokio kiaušinio, kiaušiniai turi būti kambario temperatūros, nes kitaip gali suskilti dedant į verdantį vandenį.
Kiaušinius dėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 min., jei kiaušiniai sveria apie 60 g. Jei sveria 50 g ar 70 g (XL dydžio), atitinkamai sutrumpinkite/prailginkite virimo laiką (-/+ 1 min).
„Skystas kiaušinis valgomas iš karto. Į šaltą vandenį kiaušinio nedėkite, kitaip, kol vės, ir toliau vyks virimo procesas: kiaušinio trynys tirštės nuo baltymo karščio, ir skysto trynio nebebus. Skystą kiaušinį valgykite lukšte, su šaukšteliu, nes nulupti neįmanoma. Net kepurėlės nelupame, o su šaukšteliu ją įdaužiame ir nupjauname.
Toks kiaušinis skanus tiesiog su druska ir maltais pipirais. Galima jį naudoti ir kaip padažą prie daržovių lazdelių – įmerkite jas į trynį ir skanaukite”, – pataria V. Kurpienė.
Tepamo trynio kiaušinis
Tokiam kiaušiniui pasiruoškite indą su šaltu vandeniu ir ledu. Kiaušiniai turi būti kambario temperatūros. Užverkite vandenį, įdėkite druskos ir sudėkite kiaušinius. Po 6 min. iš karto traukite ir dėkite juos 10-15 min. į ledo vonią, kad pilnai atvėstų.
Po šalčio šoko šalti kiaušiniai puikiai nusilupa. Toks kiaušinis tinka ramenui, salotoms.
Kietai virti kiaušiniai
„Išvirti kietą, bet skanų ir netrupantį kiaušinį, irgi reikia mokėti”, – neabejoja dietistė, ir priduria, kad tokie kiaušiniai puikiai tinka salotoms, įdarytų kiaušinių gamybai. Trynys išlieka geltonas, nėra žalio/pilko viršutinio sluoksnio.
Šaltus kiaušinius sudėkite į šaltą vandenį. Vandeniui užvirti pasirinkite maksimalų kaitlentės galingumą, o virimo laiką šiek tiek (30 s) pailginkite. Tuomet sumažinkite kaitrą iki vidutinio lygio, taip, kad vanduo lengvai burbuliuotų ir virkite kiaušinį 8 min. Nuimkite puodą nuo kaitlentės, bet kiaušinius palikite karštame vandenyje dar 8 min. Vėliau kiaušinius iš karšto vandens perkelkite į šaltą vandenį ir palikite jame dar 2-3 min.
Dietistė V. Kurpienė akcentuoja, kad geriausiai pasisavinamas – minkštai virtas kiaušinis. Tačiau, jei žmogus linkęs į alergijas, nesusijusias su kiaušiniu, ar jautrus histaminui, geriau valgyti kietai virtą ar keptą kiaušinį, kad baltymas būtų pilnai pagamintas. Taip histamino kiekis bus mažesnis.











































































































































































































































































































