Penktadienį tyrimą Seime pristatė Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko pavaduotojas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius Rimantas Stukas.
Šiemet atliktos apklausos duomenimis, 36 proc. respondentų kaip svarbiausią kriterijų renkantis maisto produktus nurodė kainą. 31,3 proc. apklausos dalyvių tvirtino, kad jų pasirinkimą lemia skonis, penktadalis - 20,2 proc. - kad nauda sveikatai.
Tuo metu specialistai pabrėžia, kad maistas didele dalimi lemia žmogaus sveikatą.
R.Stuko teigimu, nagrinėjant lietuvių mitybos įpročius, matyti, kad produktai, kurie turėtų būti vartojami kasdien, tokie, kaip vaisiai, daržovės, žuvis, valgomi per retai ir per mažai.
„Kasdien reikėtų valgyti vaisius, bet taip daro tik apie 30 proc. žmonių“, - sakė gydytojas.
Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, daugiau kaip trečdalis šalies gyventojų turi antsvorio, kas šeštas-penktas yra nutukęs.
Specialistai atkreipia dėmesį, kad lietuviai mėgsta riebius produktus - riebią varškę, pieną, sviestą, kiaulieną, margariną, majonezą. Taip pat per daug valgo bulvių, kiaušinių, cukraus, druskos.
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.