Patyrę virėjai žino, kad prie mėsos patiekus netinkamą garnyrą galima sugadinti viso patiekalo skonį, tuo tarpu išmaniai parinktas jis puikiai pabrėš mėsos skonį.
Aviena: ryžiai, baklažanai, svogūnai
Avienos skonis dažnai apibūdinamas kaip agresyvus, todėl ir garnyras prie jos turėtų būti toks pat. Švelnūs garuose virti brokoliai arba grikiai su tokia užduotimi nesusidoros. Bulvės tiks, tik jas reikės gardinti svogūnais ir česnaku. Morkos tiks su barbarisu. O geriausiai tiks daržovės, kurias naudoja kaukaziečiai - baklažanai, pomidorai ir paprika. Daržoves pakepinkite arba tiesiog pagardinkite česnaku arba svogūnu.
Beje, prie avienos ne tik garnyras, bet ir gėrimai tinka šilti. Mat lajus susitingsta jau 40 laipsnių temperatūroje. Jeigu avieną valgysite atšalusią ir dar užsigersite šaltu kokteiliu, taukai susitings skrandyje, dėl ko gali kilti rimtų sveikatos problemų.
Pagaminkite prie avienos baklažanų garnyrą. Supjaustykite jaunus baklažanus juostelėmis ir pakepinkite iš vienos pusės. Sudėkite ant paskrudusios pusės pomidoro skiltelę uždėkite truputį česnako ir padarykite suktinuką. Jį dar kartą apkepkite.Vienai porcijai avienos reikės 3-4 tokių suktinukų.
Kiauliena: kopūstai, bulvės'
Skirtingai nei aviena, kiauliena yra neutralaus skonio, todėl prie jos geriausiai tinka saldžiarūgštis garnyras. Ne veltui Vokietijoje ir Čekijoje prie keptos kiaulienos patiekia raugintų kopūstų, o Kinijoje - aštrų vaisių ir daržovių garnyrą.
Kadangi kiauliena laikoma viena paprasčiausių mėsų, prie jos tinka ryžiai arba grikiai su morkomis ir svogūnais, troškintos daržovės ir įvairiai paruoštos bulvės.
Norėdami paįvairinti tradicinę bulvių košę, galite ją pagardinti keptais grybais arba svogūnais, užkeptais česnakais. Ispanijoje, pavyzdžiui, ypač mėgstama bulvių košė su grūstais svogūnų laiškais.
Išvirkite neluptas bulves. Jas perpjaukite pusiau ir išskobkite, palikdami kuo mažesnį bulvės sluoksnį. Iš išskobtų bulvių padarykite piurė, kurią pagardinkite petražolėmis, krapais, sūriu ir kiaušiniu. Taip pagamintas bulves dar šiek tiek pakepinkite orkaitėje.
Jautiena: šparagai, morkos, grybai
Jautiena mėsos pasaulyje dažnai vadinama „Rolls-Royce“, todėl ir garnyras prie jos tinka tik aukščiausios rūšies - jokių aštrių skonių, agresyvių aromatų ar rūgštumo.
Jeigu gaminate bulvių piurė, nedėkite prieskonių - tiks tik grietinėlė, šiek tiek mėlynojo sūrios.
Prie steiko idealiai tinka šparagai ir špinatai, kuriuos galima šiek tiek apvirti, o po to patroškinti grietinėlėje iki kremo konsistencijos.
Garnyro ir patiekalo temperatūra turi būti vienoda - karštas patiekalas (kepsnys, žuvis), karštas garnyras, šaltas patiekalas, šaltas ir garnyras. Priešingu atveju, kai garnyro ir patiekalo temperatūros skirtingos, šaltojo garnyro sultys patiekalą gali atšaldyti ir jis taps ne toks skanus.