Virginija Motiejūnienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt
Per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai šalį, skaičiuojama, aplankys apie 30 tūkst. svečių. Lietuvos virėjų ir konditerių asociacija siūlo restoranų ir kavinių šefams svečius vaišinti ne tik tradiciniais, bet ir moderniais lietuviškais patiekalais.
Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pusmetį įvyks daugiau nei 200 ekspertų lygio susitikimų ir daugiau kaip 20 aukščiausio lygio posėdžių.
Aukščiausio lygio susitikimų metu ministrai posėdžiaus Nacionalinėje dailės galerijoje, kur ir pietaus, o vakarienės tokių susitikimų metu vyks Valdovų rūmuose.
„Ekspertų lygio susitikimų metu svečiai taip pat bus maitinami – bus ir pietūs, ir vakarienės. Maitins daugiausia toje vietoje, kur vyks susitikimai. T. y. viešbučiuose, kurie turi tam pritaikytas patalpas. Arba restoranuose“, – komentavo Užsienio reikalų ministerijos atstovė Rasa Jakilaitienė.
Vilniuje yra daugiau kaip pustrečio šimto restoranų. Pasak Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vadovės, svečiams tiesiog būtina parodyti ne tik tradicinę, bet ir modernią lietuvišką virtuvę.
„Moderni lygu šiuolaikinė, o šiuolaikinė lygu vietiniai produktai. Su šiuolaikinėmis technologijomis, kurių tikrai dabar yra begalės, meistrai, šefai keičia produktų, vietinių produktų struktūrą ir formą“, – aiškino Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdomoji direktorė Aušra Lukošienė.
Kai kurios Lietuvos pieninės savo tinklapiuose viešina garsių Lietuvos kulinarų sukurtus receptus ir restoranų virtuvių šefams pataria juos naudoti vaišinant svečius.
„Kai žmonės valgys tuos patiekalus, galima užmegzti pokalbį ir tiesiog pasakoti apie tai, kas yra įdomaus Lietuvoje – kokie tai produktai, kokie, pavyzdžiui, sūriai“, – pabrėžė „Vilkyškių pieninės“ Marketingo skyriaus vadovė Elena Šilovaitė.
Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, kai 2012 metais Europos Sąjungos Tarybai pirmininkavo Danija, vien tik per tris pirmuosius pirmininkavimo mėnesius buvo suvalgyta 6 tūkst. gabalėlių pyrago, išgerta 90 tūkst. puodukų kavos, išgerta daugiau kaip 4 tūkst. litrų vandens, suvalgyta daugiau kaip 2 tonos mėsos ir tona duonos.