Ne paslaptis, kad japonai tuos pačius dalykus daro savitai. Ar kada nors knietėjo sužinoti, kodėl jie tiek daug lankstosi? Arba, kodėl jie tokie sėkmingi technologijų srityje?
Nors šis sąrašas į visus tuos klausimus neatsakys, tačiau leis išmanyti vieną japonams itin svarbią situaciją – populiariojo sušio valgymą. O galbūt šie 10 etiketo patarimų taps puikiu atspirties tašku domėtis tolimosios šalies kultūra..
Sėdėti ir valgyti sušį „seiza“ stiliumi
Seiza yra tradicinė japonų sėdėsena, naudojama valgant arba geriant. Norint teisingai sėdėti seiza stiliumi, reikia priklaupti, o vėliau sėdmenis nuleisti ant Achilo kulnų.
Šis sedėjimo būdas gimė dar samurajų laikais, kai japonai norėjo išreikšti deramą pagarbą šalia sėdintiems žmonės. Kaip bebūtų, dėl venų nutirpimo šiuo metu daugelis japonų senovinį paprotį ignoruoja. Tačiau užsienietis, bandantis sėdėti seiza stiliumi ir valgyti sušį, neabejotinai užsitarnaus japonų prielankumą ir laimės ne vieną šypseną.
Savaime suprantama, seizos nereikia praktikuoti moderniuose sušio restoranuose, kur žmonės sodinami ant kėdžių.
Sakykite „Itadaki masu!”
„Itadaki masu!” it burtažodį reikia ištarti prieš pradedant valgyti sušį. Lietuvių kalboje sunku rasti šios frazės atitikmenį, tačiau artimiausias vertimas skambėtų kaip „Gerai, dabar pradedu valgyti sušį!”. Nereikia nė sakyti, kad magiškieji žodeliai atvers santūriosios tautos atstovų širdis.
Niekada nesipilkite sau gėrimo
Gigantiški japoniško „Kirin“, „Asashi“ ir „Sapporo“ alaus buteliai – neatskiriami sušio palydovai. Ypatingą skonį jiems priduoda sausasis alaus darymo procesas.
Nepamirškite, kad milžiniškais alaus buteliais reikia dalytis. Iš pradžių pripildykite kitų sėdinčių prie stalo taures, o po to vylingai pastatykite alaus butelį ant stalo. Supratingas žmogus iš karto prišoks ir įpils jums gėrimo. Tuo būdu alkoholio vartojimas tampa kur kas bendruomeniškesniu.
Užsisakykite „omakase“ stiliaus sušį
Nesvarbu, kiek daug žinote apie sušį – restorano šeimininkas apie jį žino daugiau. Jis (moters rankos tradicinėje japonų kultūroje laikomos per šiltomis gaminti sušį) labiau nutuokia, kurie produktai yra švieži ir atitinkantys sezoną.
Užsisakydami „omakase“, jūs paliekate jo gamintojui nuspręsti, kokią sušių puokštę jums patiekti. Sušių ruošėjams tai – didžiulė garbė. Neretai juos nuvilia faktas, jog užsieniečiai užsisakinėja tik lašišos arba tunos sušį, todėl turėti laisvę parinkti šviežiausius gabalėlius – didelis džiaugsmas.
Vienkartines valgomąsias lazdeles (waribashi) laikykite horizontaliai
Prašmatnūs sušio restoranai nenaudoja vienkartinių valgomųjų lazdelių, tačiau jeigu tektų atsidurti situacijoje, kurioje jos taps neišvengiamybe – sušio gabalėlius stverkite laikydami jas horizontaliai.
Šis paprotys turi savas ištakas. Dažniausiai išmetamos lazdelės būdavo naudojamos perpildytuose sušio užkandinėse, o jų laikymas horizontalia pozicija sumažindavo galimybes trinktelėti alkūne šalia stovinčiam žmogui.
Ant ryžių nepilkite sojos padažo
Atsispirkite pagundai ryžius gardinti sojos padažu, kad ir kaip viliotų ši perspektyva. Japonai itin didžiuojasi subtiliu savo ryžių skoniu, todėl pildami sojos padažą sugadinsite, jų akimis žvelgiant, kažką itin gražaus.
Ryžiuose nepalikite styroti valgomųjų lazdelių
Japonai to paprasčiausiai nesupras. Pasirodo, tvarkydami artimųjų kapus, jie vėlėms palieka ryžių dubenėlius su dviem įsmeigtomis lazdelėmis. Todėl gyviesiems daryti tai – nevalia.
Neperdavinėkite maisto „iš lazdelių į lazdeles“
Tai dar vienas paprotys, susijęs su mirusiaisiais. Dėl budistinės įtakos ir vietos stygiaus, tradicinis japonų laidojimo būdas išlieka kremavimas. Priešingai populiariam mitui, tai nėra švarus ir tvarkingas procesas. Po sudeginimo artimiausiems šeimos nariams yra pavedama pelenus atskirti nuo suanglėjusių kūno liekanų. Tai jie daro apdegusias daleles vieni kitiems perduodami lazdelėmis. Jeigu kas nors visgi bandytų perduoti jums sušio gabalėlį lazdele – paprasčiausiai ištieskite savo lėkštę. Taip bus užkardytas kelias kilti skaudiems prisiminimams.
Dubenėlyje nepalikite ryžių likučių
Lengva pamiršti, kad prieš 65-is metus Japonija buvo karo nusiaubta šalis. Maisto taip trūko, kad žmonės net pradėjo valgyti žiogus. Dėl ryžių dubenėlio buvo žudoma.
Šiandien maisto Japonijai užtenka, tačiau tautos sąmonėje išliko pasibjaurėjimas švaistūniškumu. Be to, ryžių suvalgymas iki paskutinio grūdelio pademonstruos didžiulę pagarba sušio meistrui.
Sušį valgyti užbaikite, sakydami „Gochi-so-sama-deshi-ta“
Išvertus iš japonų kalbos „Gochi-so-sama-deshi-ta“ reiškia „Na ir puiki puota buvo!”. Tradiciškai jos sakymu yra užbaigiamas kiekvienas patiekalas šalyje. Restorano šeimininkas, išgirdęs padėkos žodžius, savo ruožtu atsakys „osamatsu deshita“ (atsiprašau, negalėjau pateikti geresnio patiekalo – lt.). Tai jis pasakys, net ir žinodamas, kad pagamino jums aukščiausio lygio patiekalą.