• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Velykos – tikras persivalgymo sinonimas. Daugelis tautiečių neslepia, kad neatsispiria pagundai šventinių gėrybių prisiragauti daugiau nei reikėtų. O tada belieka klausytis skrandžio aimanų ir kentėti.

Velykos – tikras persivalgymo sinonimas. Daugelis tautiečių neslepia, kad neatsispiria pagundai šventinių gėrybių prisiragauti daugiau nei reikėtų. O tada belieka klausytis skrandžio aimanų ir kentėti.

REKLAMA

Vaistininkai kaip visada prieš šventes parduoda gerokai daugiau virškinimui gerinti skirtų preparatų. Visgi mitybos specialistai ragina ieškotis ne vaistų, o prie stalo jausti paprasčiausią saiką.

Apklausti gyventojai prasitaria – prie Velykų stalo pavalgyti mėgsta:

„Velykos yra tiesiog persivalgymo šventė.“

„Daug. Kiekvienais metais daug prisivalgom.“

„Pats malonumas prie šventinio stalo pavalgyti.“

Ne šventė, o tikra puota – toks žodis labiau tiktų apibendrinti tautiečių pasakojimus, kaip atrodo jų velykiniai stalai. Tik dažnas pamiršta, kad skrandis yra vos delno dydžio. Ir dar ne guminis.

Vaistininkai skaičiuoja, kad priešvelykinę savaitę virškinimo fermentų parduoda trečdaliu daugiau nei įprastai: „Jeigu pats gamini, gali būti įsitikinęs kokybe. Bet svečiuose nežinai pasekmių, tai geriau apsidrausti.“

REKLAMA
REKLAMA

„Nereikėtų prieiti iki to taško, kad organizmas nesusitvarko ir reikia preparatų. Organizmas yra sistema, kuri pati gali susitvarkyti ir turėtų susitvarkyti“, – teigia mitybos profesorius Rimantas Stukas.

REKLAMA

O tam, kad susitvarkytų, galvoti reikia prieš kraunantis lėkštes. Pasak mitybos profesoriaus Rimanto Stuko, pagrindinė gero virškinimo taisyklė – saikas. Tai, žinoma, galioja ir patiems kiaušiniams. Jei nuo dviejų per dieną nieko neatsitiks, po penkis šlamšti tikrai nederėtų. Taip pat būtina galvoti, su kokiais pagardais patiekalai valgomi, ypač jei tai riebus majonezas.

„Yra ir tradicinė baltoji mišrainė su majonezu, dar yra kiti patiekalai, į kurių sudėtį įeina aliejai. Nors ir augalinis riebalas, bet irgi riebalas. Tas riebalų perteklius iš visų produktų sueina į tą vieną skrandį ir atsiranda bėdos“, – aiškina R. Stukas.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai pasakoja, kaip elgiasi persivalgius prie Velykų stalo:

„Tada galima dieną iš iškrovos pasidaryti, pabadauti.“

„Išsivaikštom. Gyvenam sodyboj, miške, tai pasivaikštom ir viskas gerai.“

„Būtų labai gerai pavalgius velykinius pietus visiems išeiti pasivaikščioti. Manau, puikiai viskas pavyktų“, – pritaria vaistininkė Jovita Aleknienė.

Pagrindinis specialistų patarimas Velykoms – neprisivalgyti visko daug vienu metu.

„Jei valgytume per 3-4 kartus, kas 3-4 valandas tą maistą, viskas būtų tvarkoje, bet šventės yra šventės“, – kalba J. Aleknienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie gyventojai tikina, kad taip ir elgiasi prie Velykų stalo:

„Šventė – kai sveikas žmogus. O jeigu persivalgysi, viduriai išpūsti, tada vaistus nuo persivalgymo – tada ne.“

„Mano tėvai, seneliai – taip. Mes jau nebenukraunam. Reikia daryti tiek, kad suvalgytum.“

„Truputį pavalgom ir viskas. Nepersivalgom.“

„Aišku, bandai, bet kai namie sėdi, prisikramtai kažko.“

„Nereikėtų kartu su alkoholiu visko derinti, nes alkoholis irgi gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimus, sunkiau virškinti ir tiesiog sunegaluosim“, – sako vaistininkas Rimantas Blynas.

REKLAMA

Iš anksto derėtų pagalvoti ir apie dienas po Velykų. Ant stalo likęs maistas greitai genda, tad būtina jį laikyti šaltai. Neperlaikyti reikia ir pačių margučių.

„Jeigu juos laikysim šaldytuve, tai per 2–3 dienas reikėtų suvartoti“, – teigia R. Blynas.

Vaistininkai jau žino, kas jų laukia kitos savaitės pradžioje – srautas apsinuodijusių pacientų. Ši tradicija irgi nesikeičia daugybę metų. Tiesa, Rimantas Stukas mato prošvaisčių. Apklausos rodo, kad prieš porą dešimtmečių tautiečiai maistą pirmiausia rinkdavosi pagal kainą. O dabar, įsigalėjus sveikos gyvensenos madai, tendencijos keičiasi į gerąją pusę.

„Pastaraisiais metais jau pirmoje vietoje yra skonis ir sveikata jau antroje vietoje. Gaila, kad ne pirmoje, bet galime pasidžiaugti, kad Lietuvos gyventojai nori maitintis skaniai ir sveikai“, – sako R. Stukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų