Raudonieji vynai
Tai viena populiariausių vynuogių veislių, kuri plačiai auginama visame pasaulyje, tačiau jos gimtine galima pavadinti Prancūzijos Bordo regioną. Iš šių tamsių, apvalių, sultingų uogų spaudžiamas sodraus skonio, pakankamai stiprus vynas, kuriame aiškiai juntami taninai. Skonio natos: vyšnios, juodieji serbentai, prieskoniai.
Dera su: avienos, jautienos patiekalais, rūkytais mėsos gaminiais, brandintais, kietaisiais sūriais.
Syrah
Syrah (Australijoje dar vadinama Shiraz) dažnai auginama vynuogių rūšis, kuri veši kiek švelnesniame klimate, nei populiarioji Cabernet Sauvignon ir yra išskirtinai populiari Australijoje. Šios rūšies vynuogės virsta intensyviu vaisių skoniu pasižyminčiu vynu, su vidutiniškai juntamais taninais.
Skonio natos: mėlynės, tabakas, juodieji pipirai.
Dera su: avienos, jautienos patiekalais, rūkytais mėsos gaminiais, brandintais, kietaisiais sūriais.
Zinfandel
Zinfandel (dar vadinama Primitivo) vynuogių veislė kilusi iš Kroatijos, tačiau šiandien mėgiama ir plačiai auginama daugelyje vyndarystės regionų, o ypač vertinama Apulijoje (Italija) ir Kalifornijoje (JAV). Šios vynuogės labai saldžios, sukaupusios daug cukraus, tad iš jų galima pagaminti stiprų, net 15% vyną. Zinfadel taip pat žinomos ir dėl iš jų spaudžiamo rožinio vyno. Skonio natos: nektarinai, avietės, slyvos, juodieji serbentai, saldus tabakas, azijietiški prieskoniai.
Dera su: vištienos, kiaulienos patiekalais, vytintais mėsos gaminiais, ant grotelių kepta mėsa, Azijos virtuvės patiekalais, ryškaus skonio sūriais.
Pinot Noir vynuogių veislė veši kiek vėsesniame klimate, ji neatsiejama nuo Burgundijos regiono Prancūzijoje. Iš šių uogų gaminamas lengvas, sausas vynas, pasižymintis specifiniu rūgštumu, taninai beveik nejuntami. Vyndariai vertina šio vyno skonį, pabrėždami, kad jo kūrimas atima labai daug darbo – Pinot Noir, dėl specifinės kekių formos, sunku kultivuoti.
Skonio natos: vyšnios, spanguolės, rožės, kartais juntami burokėliai, rabarbarai, grybai.
Dera su: vištienos, antienos, kiaulienos, veršienos patiekalais, vytinta mėsa, grietinėlės padažais, vidutinio kietumo arba minkštais sūriais.
Baltieji vynai
Chardonnay
Šios veislės vynuogių gimtinė – Prancūzijos rytuose, Burgungijos regione, tačiau šiandien Chardonnay noriai auginamos visame pasaulyje. Vynmedžiai lengvai prigyja, nereikalauja ypatingos priežiūros, džiugina derliumi, o pagaminti neblogą Chardonnay nėra taip sunku. Šio vyno skonis lengvas, gaivus, tačiau skirtinguose regionuose jis stipriai skiriasi. Vėsesniame klimate augintų Chardonnay uogų vynas yra rūgštesnis, juntamas obuolių ir kriaušių skonis, o klimatui šiltėjant ima skleistis ryškesni, egzotiniai skoniai – pirmiausiai gaivūs citrusai ir melionai, o vėliau ir egzotiniai mangai bei figos.
Skonio natos: citrusiniai vaisiai, obuoliai, kriaušės, ananasai, kartais juntamas cinamonas.
Dera su: omarais, krabais, krevetėmis, vištiena, kiauliena, grybais, grietinėlės padažais, minkštais sūriais.
Tai pirmoji vynuogių veislė, kuri buvo pradėta plačiai sodinti Prancūzijoje, visų pirma, Bordo regione. Iš Sauvignon Blanc ilgainiui buvo išvesta Cabernet Sauvignon. Iš šių vynuogių spaudžiamas puikiai vertinamas vynas, kurio skonis labai priklauso nuo klimato. Šaltesnėse vietose augančių Sauvignon Blanc vynuogių vynas yra rūgštesnis, juntamas ryškus „žoliškumas“, šiltesnėse – vaisiai: greipfrutai, melionai, kiviai. Karštas klimatas Sauvignon Blanc suteikia persikinių natų, tačiau saulėkaitoje pernokusios vynuogės praranda aromatą.
Skonio natos: greipfrutai, melionai, kiviai, pasifloros, „žoliškumas“ (žolė, mėtos).
Dera su: žuvies, vištienos, veršienos patiekalais, ožkos sūriu.
Pinot Gris
Pinot Gris (dar vadinama Grauburgunder) - nuo Italijos neatsiejamas vynas, kuris yra ne ką mažiau populiarus ir Prancūzijoje bei Vokietijoje. Iš šių apvalių, pilkšvai melsvų vynuogių spaudžiamas lengvas, gaivus, sausas vynas, puikiai tinkantis karštomis vasaros dienomis bei mėgiamas net ir tų, kurie į vyną žvelgia įtariai.
Skonio natos: subtilūs citrusai, obuoliai, gėlės.
Dera su: salotomis, garinta žuvimi, lengvais, švelnaus skonio sūriais, riešutais.
Riesling
Iš Vokietijos kilęs vynas pasižymi rūgštumu bei išskirtiniu aromatingumu. Šios vynuogės naudojamos sauso, pusiau saldaus, saldaus ir putojančio vyno gamyboje. Šaltesniame klimate, pavyzdžiui, gimtojoje Vokietijoje, auginamų Riesling vynuogių vynas yra rūgštus (kartais papildomai saldinamas), juntamas obuolių poskonis ir ryškus gėlių aromatas, tačiau šiltesnėse sąlygose atsiskleidžia citrusų ir net persikų natos.
Skonio natos: citrusai, nektarinai, baltieji persikai, visuomet juntamos gėlės, saldžios prieskoninės žolelės.
Dera su: vištienos, antienos, kalakutienos, kiaulienos patiekalais, vytinta mėsa, brandintais sūriais, fondiu.