Dažnai vartotojams kyla klausimų, kuo skiriasi ženklinimas „Tinka vartoti iki...“ ir „Geriausias iki...“. VMVT specialistai pateikia išsamius patarimus, kaip atpažinti skirtumus ir išlaikyti maisto saugumą.
Kuo skiriasi šie du terminai?
„Dažnas vartotojų klausimas: kuo skiriasi produktų ženklinimas „Tinka vartoti iki.....“ ir „Geriausias iki......“?
„Tinka vartoti iki...“ užtikrina maisto saugą – kad išvengtumėte susirgimų, nevartokite šio maisto pasibaigus terminui.
„Geriausias iki...“ siejamas su maisto kokybe – vartokite tokį produktą iki nurodytos datos. Įsitikinus jo saugumu, galima vartoti ir po šio termino pabaigos, tik produktas gali būti nebe toks kokybiškas“, – aiškinama pasidalintame įraše.
Vis tik, primenama, kad ruošiantis vartoti produktus, kurių tinkamumas vartoti žymimas terminu „Geriausias iki“, svarbu patikrinti, ar produktą vartoti vis dar saugu. Štai kaip tai padaryti, laikantis paprastos taisyklės:
„Įsitikinti, kad produktas pažymėtas terminu „Geriausias iki...(data)“ dar tinkamas vartoti, rekomenduojame laikytis vadinamos trijų „P“ taisyklės – pažiūrėti, pauostyti, paragauti.
- Visų pirma, produktą reikėtų apžiūrėti akimis – ar nėra kenkėjų, ar produktas nepakeitęs prekinės išvaizdos, ar pakuotė nėra pakitusi, išsipūtusi ir pan.
- Antrasis žingsnis – pauostymas. Užuodus gedimo kvapą, produkto nevartokite.
- Tuomet, produktą paragaukite. Pavyzdžiui, riebūs produktai gali apkarsti (avižiniai dribsniai, palyginti su kitais grūdų produktais, greičiau apkarsta). Tokių produktų vartoti nereikėtų.“
Nepirkit daugiau nei suvartojate - produktą gal ir galima vartoti,bet jis gali būti praradęs savo skonines ir maistingąsias savybes. Valgyti galima - bet nebebus taip skanu kaip šviežias.