Kepsninės suteikia puikią galimybę pasigaminti gardžių ir sveikų patiekalų, tuo pačiu aplink save sukurdamos jaukią atmosferą bendravimui su šeima ar draugais šiltais vasaros vakarais. Turėti kepsninę nuosavame gamtos plotelyje šalia namų – didelis privalumas, tačiau kaip išsirinkti sau labiausiai tinkančią?
Šiandien kepimo ant grotelių galimybės yra labai plačios. Kai kurios kepsninės gali atstoti ir grilį, ir orkaitę, ir rūkyklą. Turint tokį įrenginį savo kieme, vasarą galima pamiršti virtuvėje stovinčią viryklę, nes šiuolaikinėje kepsninėje galima iškepti ne tik sultingą mėsos kepsnį, bet ir visą kalakutą, picą, pyragą, duoną, gaminti troškinius, skrudinti jūros gėrybes ar daržoves ir vaisius. Dėl to prieš renkantis kepsninę, pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ko iš jos tikitės.
Apie kepsninių panašumus ir skirtumus pasakoja specializuotame baldų ir interjero prekybos centre „Domus galerija“ įsikūrusio salono „Arctic Spas“ vadovė Marina Rogozianskaja.
Dujinės kepsninės
Šias kepsnines paprastai renkasi žmonės, kuriems svarbiausia paprastumas. Norint įjungti dujinę kepsninę, užtenka pasukti rankenėlę ir jūs jau turite reguliuojamą karštį. Dėl to, kad yra greitai įjungiama ir išjungiama, dujinė kepsninė tinka greitam kepimui, kadangi nereikia rūpintis anglimis, jų kūrenimu ir prižiūrėjimu.
Tačiau didžiausias šių kepsninių trūkumas – jos išspinduliuoja labai daug karščio, o tai sausina maistą, tad naudojant dujinę kepsninę teks paaukoti šiek tiek skonio, be to nebus jaučiamas dūmo prieskonis. Dujines kepsnines taip pat reikia atsakingai prižiūrėti – pripildyti baką, patikrinti linijas ar vamzdelius. Turintiems nedidelį plotą kieme taip pat dar būtina apsvarstyti tokios kepsninės užimamą vietą.
Anglių briketais kūrenamos kepsninės
Nors ir nėra labai patogios naudoti, anglių briketais kūrenamos kepsninės yra vienos plačiausiai naudojamų kepsninių visame pasaulyje. Kepant šiose kepsninėse gaunamas malonus anglių aromatas, be to, palyginus su kitais kepimo ant grotelių prietaisais jos yra visai nebrangios.
Kita vertus, jei ketinate naudoti anglių briketais kūrenamą kepsninę, prie maisto gaminimo laiko pridėkite dar 20 – 30 min., nes būtent tiek laiko reikia, kad kepsninė tinkamai įkaistų. Pagrindiniai modeliai neturi termometrų, todėl tenka paspėlioti, kada pasiekiama tinkama temperatūra. Kaip ir dujinė kepsninė, ši taip pat išspinduliuoja nemažai karščio, todėl maistas sausėja.
Keraminės medžio anglimis kūrenamos kepsninės
Jei pirmenybę teikiate skoniui ir patiekalų įvairovei, tuomet rinkitės keraminę kepsninę, kurią galima naudoti kaip orkaitę, grilį arba rūkyklą. Keraminio gaubto, natūralių gabalinių anglių ir oro srautų derinys garantuoja puikų anglių aromatą ir galimybę kepti maistą aukštoje temperatūroje išlaikant jį sultingą. Tokioje kepsninėje gaminti nesunku, todėl ir naujokas gali paruošti restorano vertą kepsnį, mėsainius, jūros gėrybes, karštai rūkyti žuvį. Keraminė kepsninė taip pat yra pritaikyta kepti duoną, pyragus, picą, gaminti troškinius.
Be to, keraminis gaubtas puikiai sulaiko karštį, tad keraminėje kepsninėje sunaudojant mažiau anglių, galima iškepti daugiau maisto nei bet kurioje kitoje kepsninėje.
Šių kepsninių trūkumas – šios kepsninės vidutiniškai sveria 30 – 70 kg, todėl įdedant tokią kepsninę į vežimėlį arba nešant laiptais, į terasą ar balkoną gali prireikti draugo pagalbos.