• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiukštu nepirkite tokios žuvies: gali baigtis liūdnai

Kūčios ir Kalėdos – jau visai šalia, o kartu su jomis artėja mieliausias metų laikas, kai prie bendro stalo renkasi šeima ir artimiausi draugai. Vienas iš pagrindinių šventinio stalo akcentų – gardi ir kokybiška žuvis.

Kūčios ir Kalėdos – jau visai šalia, o kartu su jomis artėja mieliausias metų laikas, kai prie bendro stalo renkasi šeima ir artimiausi draugai. Vienas iš pagrindinių šventinio stalo akcentų – gardi ir kokybiška žuvis.

REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dalijasi naudingais patarimais, kaip pasirinkti ir paruošti žuvį, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir saugi, rašoma pranešime spaudai.

Nepirkite tokios žuvies

Šiuo metu prekybos vietose galima rasti gausybę skirtingų žuvų rūšių ir produktų, tačiau platus pasirinkimas gali apsunkinti apsisprendimą. Ką reikia žinoti norint išsirinkti kokybišką žuvį?

Šviežios žuvies ženklinimas: Ieškokite žuvies su užrašu „atšaldyta“. Šis ženklinimas rodo, kad produktas yra šviežias ir nebuvo užšaldytas. Tuo tarpu užrašai „atitirpinta“ arba „atšildyta“ įspėja, kad žuvis jau buvo sušaldyta ir vėl atšildyta.

REKLAMA
REKLAMA

Laikymas: Žuvis turi būti laikoma ant ledo vienu sluoksniu, o ledas turėtų būti švarus, be ištirpusio vandens po juo.

Šaldyti produktai: Perkant šaldytą žuvį, svarbu įvertinti pakuotės būklę. Ji turi būti tvarkinga, nepažeista, be perteklinio šerkšno. Jei pakuotė apledijusi, tai gali reikšti, kad produktas buvo laikomas netinkamai arba keletą kartų atšildytas ir vėl užšaldytas.

REKLAMA

Be tinkamo ženklinimo ir laikymo, svarbu žinoti, kaip turi atrodyti kokybiška žuvis.

Šviežios žuvies požymiai:

  • Oda blizgi, stangri;
  • Akys skaidrios ir šiek tiek išsipūtusios;
  • Žiaunos ryškiai raudonos;
  • Pelekai neišsausėję.

Šaldyta žuvis: Turi būti natūralios spalvos ir kietos konsistencijos. Jei pastebite pageltusius kraštus ar išblukusią spalvą, geriau tokios žuvies atsisakyti.

REKLAMA
REKLAMA

Rūkyta žuvis: Turi būti aukso spalvos, sausa ir malonaus kvapo. Pradedančios gesti rūkytos žuvys tampa lipnios, drėgnos ir ima skleisti nemalonų kvapą.

Sūdyta žuvis: Šios žuvies konsistencija turi būti nesuglebusi, standi, nepatamsėjusi. Sūdyta žuvis netinkama maistui tuo atveju, kai ryškiai jaučiamas riebalų oksidavimosi kvapas ir skonis.

Nusipirkus rekomenduojama kuo skubiau parsivežti žuvį namo, kad ji išliktų šviežesnė. Jei yra tokia galimybė, geriau žuvį pirkti vėliausiai – taip ji išliks geriausios kokybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMVT specialistai primena, kad svarbu laikytis švaros ir higienos, kai ruošiate žuvį – dažnai plaukite rankas, naudokite švarius įrankius ir valykite paviršius.

Jei liks žuvies patiekalų likučių, juos laikykite šaldytuve, kur temperatūra turėtų būti nuo 0°C iki 6°C. Likusį maistą rekomenduojama suvartoti per 24 valandas.

Prieš šventes iš anksto suplanuokite, kokius patiekalus ruošite, kad žuvies ar kitų patiekalų būtų tiek, kiek reikia, ir kad nieko netektų išmesti. Tinkamai paruošta žuvis ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir suteiks vertingų maistinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų