Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dalijasi naudingais patarimais, kaip pasirinkti ir paruošti žuvį, kad šventinė vakarienė būtų ne tik skani, bet ir saugi, rašoma pranešime spaudai.
Nepirkite tokios žuvies
Šiuo metu prekybos vietose galima rasti gausybę skirtingų žuvų rūšių ir produktų, tačiau platus pasirinkimas gali apsunkinti apsisprendimą. Ką reikia žinoti norint išsirinkti kokybišką žuvį?
Šviežios žuvies ženklinimas: Ieškokite žuvies su užrašu „atšaldyta“. Šis ženklinimas rodo, kad produktas yra šviežias ir nebuvo užšaldytas. Tuo tarpu užrašai „atitirpinta“ arba „atšildyta“ įspėja, kad žuvis jau buvo sušaldyta ir vėl atšildyta.
Laikymas: Žuvis turi būti laikoma ant ledo vienu sluoksniu, o ledas turėtų būti švarus, be ištirpusio vandens po juo.
Šaldyti produktai: Perkant šaldytą žuvį, svarbu įvertinti pakuotės būklę. Ji turi būti tvarkinga, nepažeista, be perteklinio šerkšno. Jei pakuotė apledijusi, tai gali reikšti, kad produktas buvo laikomas netinkamai arba keletą kartų atšildytas ir vėl užšaldytas.
Be tinkamo ženklinimo ir laikymo, svarbu žinoti, kaip turi atrodyti kokybiška žuvis.
Šviežios žuvies požymiai:
- Oda blizgi, stangri;
- Akys skaidrios ir šiek tiek išsipūtusios;
- Žiaunos ryškiai raudonos;
- Pelekai neišsausėję.
Šaldyta žuvis: Turi būti natūralios spalvos ir kietos konsistencijos. Jei pastebite pageltusius kraštus ar išblukusią spalvą, geriau tokios žuvies atsisakyti.
Rūkyta žuvis: Turi būti aukso spalvos, sausa ir malonaus kvapo. Pradedančios gesti rūkytos žuvys tampa lipnios, drėgnos ir ima skleisti nemalonų kvapą.
Sūdyta žuvis: Šios žuvies konsistencija turi būti nesuglebusi, standi, nepatamsėjusi. Sūdyta žuvis netinkama maistui tuo atveju, kai ryškiai jaučiamas riebalų oksidavimosi kvapas ir skonis.
Nusipirkus rekomenduojama kuo skubiau parsivežti žuvį namo, kad ji išliktų šviežesnė. Jei yra tokia galimybė, geriau žuvį pirkti vėliausiai – taip ji išliks geriausios kokybės.
VMVT specialistai primena, kad svarbu laikytis švaros ir higienos, kai ruošiate žuvį – dažnai plaukite rankas, naudokite švarius įrankius ir valykite paviršius.
Jei liks žuvies patiekalų likučių, juos laikykite šaldytuve, kur temperatūra turėtų būti nuo 0°C iki 6°C. Likusį maistą rekomenduojama suvartoti per 24 valandas.
Prieš šventes iš anksto suplanuokite, kokius patiekalus ruošite, kad žuvies ar kitų patiekalų būtų tiek, kiek reikia, ir kad nieko netektų išmesti. Tinkamai paruošta žuvis ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir suteiks vertingų maistinių medžiagų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!