Josvainietis D. Motiejūnas sako, kad sula šiemet naudinga, kaip ir kasmet, tiesiog pakito jos skoninės savybės, mat šiemet suloje mažiau natūralaus gamtinio cukraus.
„Kadangi nebuvo įšalo, suloje šiemet cukraus koncentracija yra mažesnė. Taip yra todėl, kad kai būna įšalas, pirmiausia atitirpinėja cukrus, tuomet ir bėga saldesnis vanduo. Dabar, kadangi įšalo nebuvo, cukrus pasiskirstęs po visą medyje esantį vandenį, tad ir sula mažiau saldesnė“, – paaiškina D. Motiejūnas.
Bėgo ilgiau
Specialistas taip pat sako, kad šiemet sula bėgo kur kas lėčiau, nes pavasaris buvo šaltas. Tačiau, pasak jo, žmonės turėjo daug laiko prisileisti sulos.
„Pavasaris buvo vėsesnis, tad šiemet sula ilgiau bėgo, bet jos kiekis toks pat, kaip ir kasmet. Didelių skirtumų nepastebime.
Sula šiemet bėgo kažkur mėnesį laiko, tad žmonės prisileisti jos tikrai turėjo daug gražaus laiko“, – pastebi ilgametis sulos paruošėjas.
Ruošia vartoti
Josvainietis kasmet ruošia sulą vartoti – ją apdirba, kad ilgiau laikytųsi ir ilgiau būtų tinkama maistui.
„Sulą mes pasterizuojame – pakaitiname iki 90 laipsnių, įlašiname šiek tiek svarainių arba citrinos sulčių. Tiesiog rūgštelė reikalinga ne tik tam, kad sula būtų skanesnė, bet ir tam, kad ji ilgiau išsilaikytų ir jūs ją ilgiau galėtumėte vartoti“, – paaiškina D. Motiejūnas.
Naudinga žmogui
D. Motiejūnas sako, kad sula puikiai tinka atsigerti ir numalšinti troškulį.
„Sula turi teigiamą poveikį kraujotakos sistemai, stiprina imunitetą, padeda sergant peršalimo ligomis, gerina inkstų veiklą, padeda gydyti medžiagų apykaitos sutrikimus“, – sako specialistas.
Dimitrijus KUPRIJANOVAS