Gydytojas Jonathanas Zeilingeris, bendrosios praktikos gydytojas, papasakojo apie maisto produktus, kurių reikėtų vengti, jei jums kyla didesnė insulto rizika, rašo express.co.uk.
Jis patarė nevalgyti keturių maisto produktų, kad arterijos neužsikimštų – tai padės sumažinti insulto riziką.
Venkite šių produktų
Jis pataria vengti šių produktų:
- perdirbtos mėsos;
- sviesto;
- sausainių;
- kepto maisto.
Jis paaiškino: „Kadangi dauguma insultų yra susiję su riebalinių plokštelių (ateromų) kaupimusi smegenis maitinančiose arterijose, maisto produktai, kurie skatina šiuos procesus, didina insulto riziką.
Sotieji ir transriebalai yra pagrindiniai kaltininkai, kemšantys kraujagysles – pavojingiausiems produktams priskiriama perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešrelės ar mėsainiai, sviestas, sausainiai ir kepti maisto produktai.“
Tačiau yra ir kitų maisto produktų, kurie taip pat gali didinti insulto riziką.
„Padidėjęs kraujospūdis taip pat skatina ateromų formavimąsi, todėl didelis suvartojamos druskos kiekis didina riziką.
Didelis suvartojamo cukraus kiekis taip pat yra dar vienas svarbus insulto rizikos veiksnys, iš dalies dėl to, kad jis susijęs su svorio augimu ir 2 tipo diabetu, kuris pažeidžia arterijas ir sukelia jų uždegimą“, – sakė jis.
Patarė, kaip apsisaugoti
Kai kurie maisto produktai gali turėti priešingą poveikį ir sumažinti insulto riziką, apsaugoti jūsų kraujagysles.
Dr. J. Zeilingeris sakė: „Tai kartojama labai dažnai, tačiau turėtumėte stengtis per dieną suvalgyti bent penkias, o geriausia – nuo septynių iki devynių porcijų vaisių ir daržovių.
Daugybė tyrimų parodė, kad didesnis jų vartojimas lemia mažesnę insulto riziką, o mažesnis vartojimas – priešingai.
Manoma, kad jie mažina kraujospūdį ir turi antioksidantų, kurie padeda apsaugoti arterijas. Vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu ląstelienos, kuri gali padėti išvengti aukšto cholesterolio.
Rekomenduojama suvartoti 30 gramų skaidulų per dieną, kurių taip pat yra avižose, ruduosiuose ryžiuose ir pilno grūdo duonoje.“