Kaip naujienų portalo tv3.lt laidoje „Sveikatos DNR“ aiškino kardiologas Arnas Karužas, sekti savo sveikatos būklę ir pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje būtina kiekvienam, nelaukiant vyresnio amžiaus – tai reikia daryti jau nuo jaunų dienų.
Vis tik, jis sako, kad paprastai gydytojai vertina ne bendrą cholesterolį, o tam tikras jo rūšis. Nors cholesterolis organizmui yra reikalingas, jis naudojamas ir kaip hormonų statybinė medžiaga, ir kitiems procesams, vis tik kai kurios jo rūšys, tarkime, mažo tankio lipoproteinai, gali daryti žalą.
Cholesterolį labiausiai didina greitieji angliavandeniai
Didelį vaidmenį cholesterolio kiekio kraujyje padidėjime užima mūsų mityba. Ir nors gali atrodyti, kad riebūs lietuviški patiekalai yra blogiausias pasirinkimas, kardiologas pabrėžia – yra kur kas didesnių blogybių.
„Tikrai ne cepelinų pirmiausiai reikėtų atsisakyti. Cepelinai lietuviams, manau, yra šventas dalykas ir aš nemanau, kad cepelinai yra pati didžiausia problema šiai dienai.
Šiai dienai didžiausia problema ir netgi, sakyčiau, epidemija yra greitieji angliavandeniai, kurie ypatingai lemia būtent trigliceridų koncentracijos didėjimą.
Organizmas tuos greituosius cukrus labai greit paverčia į trigliceridus, jų koncentracija nuo to didėja ir vystosi padidinta rizika ir cukriniam diabetui, ir kitoms metabolinėms ligoms“, – įspėjo gydytojas.
Greitiesiems angliavandeniams priskiriami produktai iš baltų miltų, nepilno grūdo produktai, perdirbti, apdoroti maisto produktai, saldumynai, saldinti gėrimai, sultys.
Perdirbtų produktų maistinė vertė itin menka
Laidos svečias taip pat pridūrė, kad norint palaikyti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, geriausia rinktis Viduržemio jūros dietą. Kad tai vienas palankiausių pasirinkimų sveikatai įrodo ir moksliniai tyrimai.
Viduržemio jūros dietos racione gausu vaisių, daržovių, ypač daug ankštinių augalų, vartojamas alyvuogių aliejus ir apribojamas vartojimas tų produktų, kurie sveikatai mažiausiai palankūs.
„Iki karto per savaitę arba kartais net iki keleto kartų per mėnesį tiek ir mėsos produktai, tiek ir įvairūs saldumynai vartojami.
Apie perdirbtus produktus apskritai nešneku, perdirbti produktai turi labai mažą maistinę vertę, didžiulį kaloringumą, bet esminės vertės turi mažai ir tikrai neprideda mums sveikatos“, – laidoje kalbėjo A. Karužas.
Daugiau apie cholesterolį, jo sukeliamas ligas ir kaip pasirūpinti, kad jo kiekiai nebūtų per dideli, kviečiame žiūrėti tv3.lt tinklalaidėje „Sveikatos DNR“.
Kviečiame žiūrėti „Sveikatos DNR“ jau dabar!
„Sveikatos DNR“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19 val. naujienų portale tv3.lt ir platformoje TV3 Play. Laidą ketvirtadieniais 19 val. rasite TV3 televizijos YouTube kanale.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!