Mitybos specialistės teigimu, jei į savo mitybą įtrauksite saują lapinių žalumynų ir riešutų, tai gali padėti sumažinti demencijos riziką ir pagerinti smegenų veiklą, rašo express.co.uk.
Smegenims naudingi produktai
Mitybos specialistė Gillian Killiner teigia, kad tokių maisto produktų, kaip špinatai, kopūstai ir brokoliai, kuriuose gausu vitamino K, folio rūgšties ir antioksidantų, vartojimas yra susijęs su lėtesniu pažintinių funkcijų silpnėjimu:
„Kasdien suvalgydami nedidelę saują riešutų ir sėklų galime gauti svarbiausių maistinių medžiagų smegenų apsaugai ir bendram protiniam aiškumui.
Migdoluose, graikiniuose riešutuose ir linų sėmenyse gausu sveikųjų riebalų, vitamino E ir antioksidantų, kurie padeda apsaugoti smegenis nuo senėjimo.“
Alzheimerio tyrimų Jungtinėje Karalystėje duomenimis, atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 960 dalyvių nuo 58 iki 99 metų amžiaus, nustatyta, kad valgant daugiau žalių lapinių daržovių lėčiau blogėjo atmintis ir mąstymo įgūdžiai.
Mokslininkai apskaičiavo, kad skirtumas tarp grupės, kurios nariai valgė daugiausiai šių daržovių, ir grupės, kurios nariai jų valgė mažiausiai, senėjimo tempų skirtumas buvo lygus 11 metų.
Tačiau Jungtinės Karalystės Alzheimerio tyrėjų grupės vadovė dr. Sara Imarisio teigė, kad ateities tyrimuose reikės konkrečiai ištirti, kaip žaliosios lapinės daržovės gali prisidėti prie smegenų veiklos gerinimo ir ar yra koks nors ryšys su demencijos išsivystymu.
Neseniai žurnale „GeroScience“ paskelbtame tyrime riešutų vartojimas buvo susietas su mažesne demencijos rizika. Tyrėjai išanalizavo 50 386 40-70 metų amžiaus dalyvių rezultatus, atsižvelgdami į jų suvartojamą riešutų kiekį, gyvenimo būdą, sveikatos būklę ir tai, ar jiems diagnozuota demencija.
Rezultatai parodė, kad tie, kurie valgė riešutus, turėjo 12 proc. mažesnę riziką susirgti šia liga. Ypač reikšmingai rizika sumažėjo tiems, kurie kasdien suvalgydavo maždaug po saują nesūdytų riešutų.
Gillian kaip naudingus įvardija ne tik lapinius žalumynus ir riešutus, bet ir uogas, riebią žuvį ir pilno grūdo produktus kaip smegenų veiklą gerinančius maisto produktus.
„Mėlynėse, avietėse, braškėse gausu antioksidantų, ypač flavonoidų, kurie gali sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą smegenyse. Uogos yra gamtos smegenų stimuliatoriai, turintys junginių, kurie gerina atmintį ir atitolina su amžiumi susijusius smegenų pažeidimus ir pakitimus“, – sakė mitybos specialistė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!