Dauguma dietologų sutinka, kad įvairi mityba, kurioje gausu šviežių daržovių ir vaisių, liesos mėsos ir sudėtinių angliavandenių, pavyzdžiui, iš avižų ir lęšių, yra geriausias būdas užtikrinti gerą sveikatą.
Tačiau dėl daugybės prieštaringos informacijos gali būti sunku suprasti, kokių maisto produktų reikėtų vengti. Atsakome jums į klausimą: šių trijų maisto produktų turėtų nelikti jūsų racione, nes jie didina vėžio riziką, rašo medicalnewstoday.com.
1. Raudona mėsa
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) raudoną mėsą priskiria 2A grupei, o tai reiškia, kad ji žmonėms yra kancerogeniška. Kancerogenas – tai bet kokia medžiaga, galinti sukelti vėžį.
Raudonai mėsai priskiriama jautiena, kiauliena, ėriena, aviena, veršiena, ožkiena.
Ekspertai nustatė, kad gausus raudonos mėsos vartojimas ir storosios žarnos vėžio išsivystymas yra glaudžiai susiję. Tyrimai taip pat rodo, kad raudonos mėsos vartojimas didina kasos ir prostatos vėžio riziką.
Dėl kylančios rizikos Tarptautinis vėžio tyrimų fondas rekomenduoja apriboti raudonos mėsos vartojimą, valgyti ją ne dažniau kaip tris kartus per savaitę, ne daugiau kaip 300-500 g mėsos.
2. Cukrus
Daug rafinuoto cukraus ir rafinuotų angliavandenių turintis maistas, pavyzdžiui, saldainiai, balta duona, makaronai ir saldūs gėrimai gali didinti vėžio riziką.
Vartojant daug cukraus, didėja nutukimo, 2 tipo cukrinio diabeto ir lėtinio uždegimo rizika – visos šios būklės yra vėžio rizikos veiksniai.
Tyrimai rodo, kad 2 tipo diabetas didina kiaušidžių, krūties ir gimdos vėžio riziką. Be to, mityba, kurioje gausu cukraus, gali padidinti gliukozės kiekį kraujyje, o tai yra kolorektalinio vėžio rizikos veiksnys.
3. Perdirbti produktai
Perdirbtiems maisto produktams prisikiriami įvairūs užkandžiai, pavyzdžiui, sausainiai ir traškučiai, šaldyti patiekalai, saldūs dribsniai, saldūs gazuoti gėrimai, tepamieji mišiniai, pavyzdžiui, margarinas ir kreminis sūris, saldumynai, greitas maistas – pica, mėsainiai, gruzdinta vištiena.
Gamintojai šiuos maisto produktus gamina su įvairiomis cheminėmis medžiagomis – kvapiosiomis medžiagomis, dažikliais, emulsikliais ir kitais priedais, kad suteiktų daugiau skonio ir prailgintų produktų galiojimo laiką.
Perdirbtuose maisto produktuose dažnai būna daug druskos, cukraus, riebalų ir vėžį sukeliančių cheminių medžiagų.
Juose taip pat būna mažai skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Mityba, kurioje gausu perdirbtų maisto produktų, gali lemti nutukimą – tai yra vienas iš vėžio rizikos veiksnių, todėl juos vartojant ne tik kenkiate sveikatai, bet ir maitinate vėžį.