Žuvų kotletams reikės: 400 g žuvų filė; 1 vidutinio dydžio morkos; 1 1/2 vidutinio dydžio svogūnų; 1/2 poro stiebo; 1 didelės česnako skiltelės; 2 valgomieji šaukštai aliejaus; druskos ir maltų juodųjų pipirų; 70 g forminio batono (apie 3 riekių); 90 ml šalto vandens; 1-2 arbatinių šaukštelių miltų; šiek tiek miltų kotletukų formavimui; aliejaus kepimui.
Žuvies kotletai be kiaušinių ir pieno produktų
1. Žuvį sudėkite į kiaurasamtį, uždenkite folija ir užkelkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Vandens turi būti tiek, kad jis nesiektų kiaurasamčio dugno. Ant vidutinės ugnies virkite 12–14 minučių, kol žuvis išvirs. Išimkite žuvį iš kiaurasamčio ir padėkite į šalį atvėsti.
2. Morką nuskuskite, nuplaukite ir smukiai sutarkuokite. Svogūnus nulupkite, supjaustykite. Porą gerai nuplaukite, supjaustykite. Česnako skiltelę nulupkite ir susmulkinkite.
3. Svogūnus su poru 8–10 min. pakepinkite aliejuje. Suberkite prie jų morkas, česnaką ir kepinkite dar 5–7 min. Pasūdykite puse šaukštelio druskos. Išimkite daržoves ir sudėkite į dubenėlį, kad atvėstų. Forminį batoną užpilkite vandeniu, paspauskite, kad gerai sugertų vandenį.
4. Kai daržovės visiškai atvės, įtrupinkite žuvį, batoną, išmaišykite. Šią masę sumalkite. Įmaišykite 1–2 šaukštelius miltų, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais.
5. Darbinį paviršių šiek tiek pamiltuokite. Kotletukų mišinį padalykite į 6 dalis. Iš šių dalių padarykite apie 2 cm storio kotletukus. Paimkite lėkštę, apibarstykite miltais ir sudėkite kotletukus. Prieš kepdami, pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad kotletukai sutvirtėtų.
6. Ant vidutinės ugnies užkaiskite keptuvę, įpilkite 2 šaukštus aliejaus, kai aliejus įkais, kepkite kotletus iš abiejų pusių po 4–5 minutes, kol apskrus. Stenkitės nevartyti itin dažnai.