Anot kelių kulinarinių knygų autorės ir žurnalistės Beatos Nicholson, salotos yra lengvas, greitai pagaminamas patiekalas, tačiau ir joms reikia fantazijos. Ypač rudenį, kai turime tiek daug ingredientų iš gausaus šviežių daržovių derliaus.
„Teisėjauti „Maxima“ salotų gaminimo čempionatui buvo ir malonu, ir įdomu. Stebėjau, kaip sumaniai gamina visos dalyvės, kurios buvo labai išradingos. Pagaminti salotas per pusvalandį iš pateiktų ingredientų joms nebuvo neįveikiama užduotis. Tuo labiau, kad gaminti padėjo patyrę „Maxima“ maisto gamybos meistrai“, – sakė B. Nicholson.
Išradingumą ir sugebėjimus salotų čempionate demonstravo keturios gaminti mėgstančios moterys – vilnietė ir trys kaunietės. Jos į čempionatą pateko laimėjusios skelbtą konkursą, į kurį siuntė savo salotų receptus ir nuotraukas.
Finalistėms čempionate buvo surengtas lemiamas išbandymas – per pusvalandį moterys turėjo suspėti pagaminti salotas iš ingredientų, kurie joms atiteko burtų keliu. Dalyvių kūrybiškumą tinkama linkme nukreipti padėjo „Maxima“ maisto gamybos meistrai.
Nugalėtojai I. Sasnauskaitei salotas gaminti teko iš virtų bulvių, baravykų, vištienos, kurią kiek palaikė majoneze su kmynais ir apkepino keptuvėje, pagardindama česnaku. Baravykus mergina marinavo acto, čiobrelių, druskos ir pipirų padaže, o po to apkepė. Tuomet įdėjo juostelėmis pjaustytų virtų bulvių, marinuotų grybų, aitriųjų paprikų pankolio. Padažą suplakė trintuvu iš lieso majonezo, balzaminio acto, džiovinto baziliko, marinuotų agurkėlių, šlakelio aliejaus, druskos, pipirų ir pankolio. Būtent šios sočios salotos pasirodė įdomiausios teisėjams – Beatai Nicholson ir MAXIMA LT, UAB, Maisto gamybos departamento vyriausiam technologu Linui Meškeliui.
„Vertinome pagal kelis kriterijus: skonį, pateikimo išvaizdą, kūrybišką ingredientų suderinimą. Apsispręsti buvo sunku, nes visos salotos buvo gerai pagamintos ir skanios. Daug diskutavome, visgi pirmą vietą skyrėme skoningoms, sočioms salotoms, pavadintoms „Grybų šėlsmas“, – sakė L. Meškelis.
„Tiesą pasakius, norėjau, kad burtu keliu man atitektų kiti ingredientai. Ant man atitekusio stalo buvo padėtos virtos bulvės, kaušiniai, morkos, kurie nėra mano mėgstamiausi salotų ingredientai. Tačiau, prasidėjus čempionatui, išsirinkau kelis iš jų, pasitarėme su man padedančia „Maxima“ maisto gamybos meistre ir... mums pavyko“, - po apdovanojimų džiaugėsi I. Sasnauskaitė.
25 metų mergina sakė ne pirmą kartą dalyvaujanti kulinarijos konkursuose – ir anksčiau pavykdavo patekti tarp finalininkų, tačiau antros vietos dar nebuvo tekę iškovoti. Indrė taip pat rašo maisto gaminimo tinklaraštį. Ji ypač džiaugiasi, kad salotų pagal jos receptą nuo šiol galės paragauti kiekvienas – jas žada gaminti parduotuvės meistrai ir pateikti jau pagamintų salotų skyriuje.
„Dabar rengsime šių salotų receptūrą. Pažadu, kad netolimoje ateityje pirkėjai galės „Grybų šėlsmo“ įsigyti visose mūsų parduotuvėse. Šios salotos yra lietuviškos ir sočios, tad, manau, pirkėjams tikrai patiks“, – neabejojo L. Meškelis.
Pasak jo, daugelis pirkėjų vertina tradicinį skonį. Daugiausiai „Maxima“ parduotuvėse nuperkama pagamintų šviežių daržovių salotų su kepta vištiena, „Cezario“ salotų, tradicinių „Lietuviškų“, žinomų kaip „balta mišrainė“, burokėlių, morkų salotų su česnakais.
Tačiau yra nemažai pirkėjų, kurie ieško naujovių. Todėl „Maxima“ maisto gamybos meistrai kuria vis naujas receptūras. Pavyzdžiui, šį rudenį asortimentą papildė lęšių salotomis su kukurūzais ir krabų lazdelių skonio mėsa, salotomis su gruzdinta duona ir daržovėmis, įvairių pupelių salotomis su marinuotais grybais, su rūkytomis vištų krūtinėlėmis ir pievagrybiais, makaronų salotomis su marinuotais grybais ir daržovėmis, salotomis su kuskuso kruopomis, daržovėmis ir „Džiugo“ sūriu.