Naujas Kembridžo universiteto tyrimas atskleidė, kad kasdien vartojant vos du griežinėlius kumpio, gali padidėti rizika susirgti cukriniu diabetu.
Atskleidė, koks produktas didina riziką susirgti
Ši išvada pabrėžia, kaip tam tikri maisto produktai gali turėti reikšmingos įtakos šios lėtinės ligos vystymuisi, kuri jau dabar paliečia milijonus žmonių visame pasaulyje, skelbia britų naujienų portalas express.co.uk.
2 tipo cukrinis diabetas yra susijęs su gyvenimo būdu, mityba ir fiziniu pasirengimu, o nauji tyrimai nuolat atskleidžia, kas gali padidinti arba sumažinti riziką susirgti šia liga.
Naujame Kembridžo universiteto tyrime nustatytas reikšmingas ryšys tarp baltymų, ypač perdirbtos ir neperdirbtos raudonos mėsos, ir sveikatos rodiklių.
Šis didelės apimties tyrimas, kuriame buvo analizuojami beveik dviejų milijonų žmonių iš 20 šalių duomenys, buvo vykdomas kaip dalis Europos Sąjungos finansuojamo projekto „InterConnect“, siekiant geriau suprasti diabeto ir nutukimo problemas pasaulyje.
Tyrėjai nustatė, kad kasdien suvalgant 100 g neperdirbtos raudonos mėsos, kuri prilygsta nedideliam kepsniui, gali padidinti diabeto riziką 10 %.
Taip pat nustatyta, kad užtenka per dieną suvalgyti 50 gramų perdirbtos mėsos, t. y. dviejų kumpio griežinėlių, kad per ateinantį dešimtmetį rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu padidėtų 15 %.
Ką daryti, norint sumažinti diabeto riziką?
Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „The Lancet Diabetes and Endocrinology journey“, kuriame žmonėms rekomenduojama sumažinti mėsos suvartojimą.
„Mūsų tyrimas pateikia iki šiol išsamiausius įrodymus, kad perdirbtos mėsos ir neperdirbtos raudonos mėsos vartojimas yra susijęs su didesne 2 tipo diabeto rizika ateityje“, – sakė Kembridžo universiteto Medicinos tyrimų tarybos vyriausioji profesorė Nita Forouhi.
Vištiena, kalakutiena ir antis dar nėra išsamiai ištirtos, nes tyrėjų komanda teigia, kad ryšys tarp šių maisto produktų ir 2 tipo diabeto reikalauja tolimesnių tyrimų.
Tyrime nedalyvavęs dietologas ir Britų dietologų asociacijos atstovas spaudai Dr. Duane Mellor patarė, kad norint sumažinanti diabeto riziką reikia valgyti pakankamai daržovių, vaisių, riešutų, sėklų, pupelių, žirnių ir lęšių.
Taip pat saikingai arba ribotai vartoti pilno grūdo produktus, mėsą, pieno produktus, riebalus, druską ir cukrų. Be to, D. Mellor patarė šią mitybą derinti su reguliaria fizine veikla, siekiant maksimaliai sumažinti diabeto riziką.