Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad viso to galima išvengti vadovaujantis keliais patarimais, pavyzdžiui, visuomet verta rinktis šviežius kiaušinius arba tuos, kurių tinkamumo vartoti terminas nėra per arti galiojimo pabaigos.
Pirmiausia įsitikinkite, kad kiaušiniai švieži
Norint Velykoms sėkmingai išvirti kiaušinius, iš pradžių svarbiausia pasirūpinti jų šviežumu: jie verdant rečiau trūkinėja, o trynių spalva būna ryškesnė. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kiaušinių šviežumą nesunku patikrinti net namų sąlygomis, atliekant kelis greitus testus, rašoma pranešime spaudai.
„Vienas iš šviežumo patikrinimo būdų – tai vandens testas: pripildykite dubenį šalto vandens ir atsargiai įdėkite kiaušinį. Šviežias nuskęs ir gulsis ant dubens dugno, nes yra tankesnis ir sunkesnis.
Kita vertus, senesnis kiaušinis pradės kilti nuo dubens dugno, o visai pasenęs arba sugedęs kiaušinis visą laiką plūduriuos dėl didelių oro kamerų, kurios susidaro kiaušiniui senstant. Kitas būdas patikrinti kiaušinio šviežumą – apžiūrėti jo lukštą: šviežio lukštas bus švarus ir lygus, be jokių įtrūkimų ar spalvos pakitimų”, – teigia prekybos tinklo ekspertė.
Nevirkite iškart iš šaldytuvo ištrauktų kiaušinių
Pasiruošus visas margučių dekoravimo priemones ir užvirus puode vandenį, nereikėtų skubėti ką tik iš šaldytuvo ištrauktų kiaušinių dėti virti: mat, anot O. Suchočevos, pirmiausia kiaušiniams reikia leisti pasiekti kambario temperatūrą ir tik tuomet juos dėti į verdantį vandenį.
„Žinoma, neturint visiškai šviežių kiaušinių, galima naudoti ir senesnius, tačiau reikėtų atsižvelgti, kad jie nebūtų besibaigiančio galiojimo. O pasirinkus marginti tiek šviežius, tiek kiek senesnius, bet kuriuo atveju, prieš virdami, leiskite kiaušiniams pasiekti kambario temperatūrą: tai padeda išvengti sutrūkinėjimo. Tiesiog juos iš šaldytuvo galite išimti likus maždaug 30 minučių ar valandai iki virimo”, – pataria O. Suchočeva.
Svarbu greitas kiaušinių atvėsinimas
Kiaušinių virimo procesas daugeliui būna aiškus: jie sudedami vienu sluoksniu ant puodo dugno bei užpilami vandeniu, kad kiaušiniai būtų apsemti, o virimo laikas trunka apie 8–10 min. Tačiau, ekspertės teigimu, jiems išvirus, svarbus greitas atvėsinimas, kad būtų galima išvengti pervirimo.
„Išvirusius kiaušinius iš karto perkelkite į dubenį su lediniu vandeniu ir palaikykite apie 10 minučių. Vėliau, kiaušinius nusausinus, jau galima užsiimti marginimu.
Yra daugybė kiaušinių puošimo būdų. Vienas iš tradiciškiausių – tai marginimas maistiniais kiaušinių dažais: norint išgauti ryškias spalvas, nedideliuose dubenėliuose tiesiog sumaišykite maistinius dažus su vandeniu ir šlakeliu acto. Kietai virtus kiaušinius panardinkite į spalvotą mišinį ir leiskite jiems mirkti, kol išgausite norimą spalvą”, – pasakoja O. Suchočeva.
Pasirūpinkite tinkamomis marginimo priemonėmis
Norint pasiekti geriausių rezultatų ir užtikrinti, kad marginti kiaušiniai būtų tinkami valgymui, svarbu turėti specialius kiaušinių dažymo reikmenis. Ekspertė pabrėžia, kad naudojant aukštos kokybės kiaušinių dažus, teptukus ir kitus dekoravimo įrankius galima sukurti ryškias ir ilgai išliekančias spalvas bei sudėtingesnius raštus.
„Be to, specializuoti kiaušinių dažymo reikmenys dažnai būna netoksiški ir saugūs maisto produktams. Naudojant tinkamus įrankius ir medžiagas marginimo procesas taip pat tampa paprastesnis ir malonesnis, o tai išties palengvina prieššventinio pasiruošimo metą.
Tad šiais metais siūlome pirkėjams dairytis kokybiškų, bet pigių miltelinių bei kapsulinių kiaušinių dažų, taip pat – kiaušinių dekoravimui skirtų specialių lipdukų. O norintiems išties nustebinti svečius savo gamybos margučiais, siūlome įsigyti perlamutrinių kiaušinių dažų”, – vardija O. Suchočeva.