Mitybos specialistas sako, kad šiuo metu žmonėms itin trūksta įvairių vitaminų bei mineralų, kurie atsakingi už žmogaus imuniteto stiprinimą šaltuoju laikotarpiu.
„Vitamino C, D, A, E, cinko, seleno, Geležies, magnio, Omega-3, probiotikų. Tokių vitaminų galima rasti citrusiniuose vaisiuose, uogose, česnakuose, imbiere, natūraliame jogurte, špinatuose, žalios splavos daržovėse, riešutuose ir sėklose, ciberžolėje, riebioje žuvyje, žaliojoje arbatoje, liesoje mėsoje, jūros gėrybėse, kiviuose, papajose, raudonojoje paprikoje, svogūnuose, grybuose“, – pasakoja M. Liekis.
Vyras teigia, kad organizmui yra itin naudingi citrusiniai vaisiai, česnakai, imbieras, jogurtas
„Citrusiniuose vaisiuose, tokiuose kaip apelsinai, greipfrutai, citrinos ir laimai, gausu vitamino C, kuris žinomas dėl savo imunitetą stiprinančių savybių.
Česnakuose yra tokių junginių kaip alicinas, kurie sustiprina imuninės sistemos atsaką į infekcijas.
Imbieras turi priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių, todėl puikiai tinka imuniteto stirpinimui, ciberžolė.
Jogurte ir kituose pieno produktuose, kuriuose gausu probiotikų, yra naudingų bakterijų, kurios skatina sveiką žarnyno mikrobiomą, kuri gali šiek tiek pagerinti imuninės sistemos veiklą.
Ciberžolėje yra kurkumino, priešuždegiminio junginio, kuris gali padėti sustiprinti imuninį atsaką“, – pasakoja M. Liekis.
Kaip šiuos maisto produktus įtraukti į mitybos racioną?
Mitybos specialistas sako, kad citrusinius vaisius valgyti užkandžiams, česnaką naudoti maisto gamyboje arba žalius česnaku pagardinti sumuštinius, pagamintus patiekalus ar išgerti sutrintą česnaką prieš maistą, imbieru pagardinti košes, kepinius, arbatą arba imbiero miltelius valgyti kartu su medumi ir citrina.
„Taip pat jogurtą įtraukti, kaip užkandį arba jogurtu pagardinti košes, maišyti su varške. Ciberžoles miltelius gerti kapsulių pavidalu, arba vieną šaukštelį ciberžolės nuryti užgeriant vandeniu, ciberžole gardinti maisto patiekalus.
Dienos metu gerti žalią arbatą. Žuvį, mėsą, paukštieną, jūros gerybes valgyti pagrindinių patiekalų metu su daržovėmis, pvz, svogūnais, žalios spalvos daržovėmis, česnakais, paprika.
Kiviais ir papajomis gardinti košes, kepinius, varškę, pieno produtkus. Šiuos vaisius rinktis užkandžiams, taip pat, kaip įvairias uogas“, – pasakoja mitybos specialistas.
Paklausus kokius maisto produktus ar papildus su probiotikais galima įtraukti į mitybą siekiant palaikyti sveiką žarnyno florą ir stiprinti imuninę sistemą M. Liekis atsako, kad yra nemaža, galintis padėti maisto raciono pasirinkimas.
„Jogurtą, kefyrą, raugintus kopūstus, kimchi, miso, tempe, marinuotus agurkus, pasukas, probiotikų ir prebiotikų papildus, virškinimo fermentus, taip pat, galima apgalvoti HCL tablečių naudojimą (siekiant pagerinti virškinimą, jeigu skrandis neišskiria pakankamai skrandžio rūgšties, tam kad iš maisto būtų pasisavinta daugiau vitaminų, mineralų)“, – sako jis.
Mitybos specialisto teigimu, šiandien beveik kiekvienam žmogui būtų naudinga gerti vitaminų ir mineralų papildus, tam kad žmogus gautų visų reikiamų elementų, geriau jaustųsi ir turėtų daugiau energijos.
„Papildomai prieš geriant vitaminų ar mineralų papildus visada galima pasidaryti kraujo tyrimus arba pasikonsultuoti su kvalifikuotu specialistu, kad šis parinktų tinkamus papildus.
Galiausiai rekomenduočiau rinktis natūralius papildus, pvz, papildus pagamintus iš augalinių sudedamųjų dalių, o ne cheminių.
Pridedant, kad vieną papildų dozę išskirstyčiau į kelias dozes dienos metu, tam kad būtų geresnis pasisavinimas, neužgerčiau vitaminų ir mineralų kava“, – teigia vyras.
Sveikiausi maisto paruošimo būdai
M. Liekis sako, kad kai kurie maisto paruošimo būdai, išlaiko maisto maistingumą ir leidžia išsaugoti daugiau maistinių medžiagų. Vyro teigimu, reikėtų naudoti švelnius gaminimo būdus, tokius kaip garinimas, greitas kepimas maišant ir blanširavimas.
- Verdant daržoves naudokite kuo mažiau vandens;
- Venkite pervirti ir gaminkite maistą, kol suminkštės;
- Jei įmanoma, naudokite dangtį ir greitpuodį;
- Valgykite šviežius produktus ir nedelsdami patiekite pagamintą maistą;
- Retai užšaldykite maistą, atšaldyto maisto nebeužšaldykite;
- Virimo metu ne daug sūdykite maistą“, – patarimais dalijasi mitybos specialistas.