LRT radijo laida „Sveikata“, LRT.lt
Sriuba tėra kaulų ar mėsos nuoviras, kurio maistingumas priklauso nuo papildomų produktų, todėl jos valgyti tikrai nebūtina, pastebi dietologė Eglė Kliukaitė. „Sriuba nėra labai vertingų maistinių medžiagų šaltinis, nes verdant suyra ir didžioji daržovėse esančių vitaminų bei mineralų dalis“, – sako ji.
Anot E. Kliukaitės, sriubos neprivalo valgyti ir vaikai: „Dažnai vaikai pasisotina vien sriuba, nes jų skrandžio tūris mažesnis. Tada jie nesuvalgo antro patiekalo ir negauna reikiamo kalorijų ir maistinių medžiagų kiekio.“
Maistinė sriubos vertė nedidelė
Sriuba nuo senų laikų – pirmas pietų patiekalas. Dabar girdėti kalbų, kad jis nėra vertingas. Dietologė E. Kliukaitė sako, kad senovėje, kai darbo pobūdis buvo kitoks, karšta, riebesnė sriuba tikrai buvo tinkamas patiekalas, nes papildydavo išeikvotą energiją. Bet dabar ji nėra būtina.
„Maistinė sriubos vertė, palyginti su antru patiekalu, tikrai nėra didelė. Be to, vertė priklauso nuo to, iš ko sriuba išvirta – paukštienos, kitos mėsos, grybų, papildomai įdėtų daržovių ar kruopų“, – teigia E. Kliukaitė.
Nors mamos ir močiutės mums sakydavo, kad sriubą valgyti sveika, dietologė pabrėžia, kad sriuba nėra labai vertingų maistinių medžiagų šaltinis, nes verdant suyra ir didžioji daržovėse esančių vitaminų bei mineralų dalis.
Be to, sriubos, kaip ir kavos, kefyro, pieno, neįtraukiame į per dieną išgerto skysčio kiekį. „Skysčiai gali būti tik vanduo, nesaldinta arbata, – kalba E. Kliukaitė. – Skystis yra tai, kas neturi kalorijų.“
Vis dėlto, jei dirbame sunkų darbą, jei šaltasis metų laikas, sriubos suvalgyti nėra blogai, nes greičiau sušildome organizmą, gauname energijos ir galime toliau dirbti, pastebi pašnekovė.
Sergant sriuba ne visada tinka
Nors sriuba mums nėra būtina, sergant tam tikromis virškinamojo trakto ligomis, kai skrandžio sulčių rūgštingumas mažesnis, ją valgyti naudinga. „Sriuba skatina sulčių išsiskyrimą ir tokiu būdu gerina virškinimą“, – primena dietologė.
O sergant medžiagų apykaitos ligomis, podagra, šlapimo takų akmenlige, sriubos, ypač riebios mėsos, paukštienos, grybų sultinių, valgyti kaip tik nerekomenduojama. „Šiuo atveju geriau vegetariška sriuba, – pataria E. Kliukaitė. – Bet sultinys turi būti išvirtas tinkamai – daržovių pervirti negalima.“
Sriubose, išvirtose iš kaulų, daug ekstraktinių medžiagų, sako dietologė. Todėl, jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, jos valgyti nerekomenduojama, nes ji dar labiau didina virškinimo sulčių išsiskyrimą.
Vaikams sriuba nėra būtina
Atskira tema – vaikų mityba. Tai ypač aktualu, kai vaikai pietus valgo mokykloje. Anot E. Kliukaitės, jei vaikas sveikas ir sriuba ne per daug kaloringa, ji skatina virškinimą, gerina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl yra neblogai prieš antrą patiekalą.
„Bet dažnai vaikai pasisotina vien sriuba, nes jų skrandžio tūris mažesnis nei suaugusių žmonių. Tada vaikai nesuvalgo antro patiekalo ir negauna reikiamo kiekio kalorijų ir maistinių medžiagų“, – pabrėžia dietologė.
Pasak jos, sriubos tikrai nereikia visiškai atsisakyti. Paprastai ir darželiuose per pietus vaikai valgo sriubą. „Bet tai tik nuoviras, – primena E. Kliukaitė. – Maistinė vertė priklauso nuo papildomų produktų, įdėtų į sultinį.“