"Plastikinė tara, į kurią fasuojama sveriamoji produkcija prekybos centrų salėse, yra viena iš mikrobinės taršos priežasčių", – konstatuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Šios problemos svarstyme ir sprendime dalyvavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas ir Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Valdas Sutkus ir didžiųjų prekybos tinklų atstovai.
Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje vykusio susitikimo metu nutarta, jog nuo birželio 1 d. mažmeninės prekybos įmonėms sveriama žuvų produkcija bus pristatoma išfasuota vienkartinėje polietileninėje pakuotėje atsisakant plastikinių kibirėlių.
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus, šis sprendimas atsisakyti plastikinių kibirėlių taros yra suderintas su žuvų perdirbimo įmonių atstovais, kurie pasiruošę teikti gaminamą produkciją vienkartinėje polietileninėje taroje (vakuuminiame įpakavime).
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba šį reikalavimą priėmė atsižvelgus į atliekamos valstybinės kontrolės analizės duomenis ir tai, jog plastikiniai kibirai yra viena iš galimos kryžminės taršos priežasčių. Kaip komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška, žuvies produktai pristatomi plastikiniuose kibiruose, sandėliavimo, transportavimo metu turi kontaktą su išorine tarša ir neturi patekti į gamybines patalpas, kuriose ruošiami kulinarijos gaminiai. Be to, plastikiniai kibirai yra sunkiai plaunami, dezinfekuojami, dažnai deformuojasi, pakartotinai naudojant neužtikrinamas sandarumas. Žuvų perdirbimo įmonėms pakuojant pagamintus žuvų gaminius į vienkartinę pakuotę bus išvengta užteršimo kulinarijos cechuose bei sveriamojoje prekyboje.
Susitikimo metu buvo nuspręsta atsisakyti plastikinių kibirėlių, skirtų salotų, pagamintų kulinarijos cechuose, transportavimui į kitas mažmeninės prekybos vietas. "Šiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimui įgyvendinti prekybos centrų kulinarijos cechams yra skiriamas 2 mėnesių pereinamasis laikotarpis įdiegti vakuuminius produkcijos pakavimo įrenginius", – pabrėžė Zenonas Stanevičius.