„Ant žarijų keptas maistas iš pirmo žvilgsnio atrodo sveikesnis, kadangi kepant mėsą ant atviros liepsnos nėra naudojami papildomi riebalai. Tačiau už tokio maisto ruošimo būdo slypi kiti pavojai – nepilnai iškepta mėsa gali sukelti apsinuodijimą, o pernelyg apskrudusi – ūminį gastritą, taip pat gali sustiprėti gastroezafoginio refliukso (GERL) simptomai“, – pranešime spaudai pasakoja Vilniaus „InMedica“ klinikos gydytojas J. Kurovskij.
Pasak gydytojo, kepimo metu mėsos riebaluose, susidūrusiuose su tiesiogine ugnimi, atsiranda cheminės medžiagos, kurios turi kancerogeninį poveikį. Moksliniai tyrimai rodo, kad keptos mėsos vartojimas gali padidinti storosios žarnos, kasos, skrandžio, prostatos ar krūties vėžio riziką. Norint sumažinti šių galimų sveikatos problemų riziką, nereikia atsisakyti ant žarijų kepto maisto, tačiau reikėtų laikytis tam tikrų rekomendacijų ir atidžiai pasirinkti bei paruošti maisto produktus.
Tinkamas mėsos ir garnyro pasirinkimas
Renkantis, kokią mėsą kepti ant žarijų, J. Kurovskij rekomenduoja ruošti liesesnę mėsą ir stengtis marinavimui nenaudoti tam tikrų produktų.
„Geriau rinktis vištieną, jautieną, kalakutieną ar žuvį. Šių produktų marinavimui nenaudokite majonezo ar kitų riebių padažų, kadangi jie padidina maisto kaloringumą, o kepant ant atviros ugnies, išsiskiria riebalai, kurie tampa kancerogeninėmis medžiagomis. Taip pat nereikėtų rinktis aštrių prieskonių ir padažų, ypač žmonėms, turintiems lėtinį gastritą ar gastroezofaginio refliukso ligą“, – pažymi gydytojas.
Vertėtų atsižvelgti ne tik į kepamos mėsos pasirinkimą, bet ir kartu su ja patiekiamą garnyrą. Atsisakykite daug angliavandenių turinčių produktų – bulvių, makaronų ar ryžių, geriau rinkitės daržovių garnyrą. Taip pat, valgant ant atviros ugnies pagamintą patiekalą, nereikėtų užsigerti saldžiaisiais gėrimais – juos pakeiskite vandeniu.
Svarbu tinkamai iškepti mėsą ir laikytis higienos
Kepant mėsą ant atviros ugnies, svarbu kontroliuoti mėsos temperatūrą ir tinkamai iškepti patiekalą, kitu atveju kyla salmoneliozės, kampilobakteriozės ar E.coli žarnyno infekcijų rizika. „Ruošiant mėsą ant žarijų, rekomenduojama naudoti termometrą, kuriuo galėtumėte pamatuoti vidinę mėsos temperatūrą. Vištieną ir kalakutieną reikėtų kepti tol, kol vidinė temperatūra pasieks 75 laipsnius, jautienos ir žuvies – 62 laipsnius, o kiaulienos vidinė temperatūra turėtų būti 70 laipsnių“, – pažymi J. Kurovskij.
Kad ant žarijų iškeptas patiekalas nesukeltų sveikatos negalavimų, svarbu ne tik kepimo laikas ir temperatūra, bet ir higienos reikalavimai. Anot gydytojo, ruošimo metu šviežia mėsa turėtų būti laikoma atskirai nuo vaisių ir daržovių, itin svarbu dažnai plauti rankas. Taip pat nederėtų maisto palikti ant stalo lauke – produktus būtina uždengti, siekiant apsaugoti juos nuo vabzdžių ir tiesioginių saulės spindulių.
Pirmoji pagalba apsinuodijus
Jei po iškylos, vis dėlto, jaučiami nemalonūs skrandžio pojūčiai, svarbu žinoti, kaip elgtis toliau. Pirmiausia būtina gerti daug skysčių ir nevalgyti tam tikrų produktų.
„Reikėtų atsisakyti riebaus kepto ir aštraus maisto, pieno produktų, šviežių vaisių ir daržovių. Nejaučiant pagerėjimo, galima vartoti aktyvintą anglį, rūgštingumą mažinančius vaistus ar kasos fermentų preparatus. Jei kamuoja pilvo skausmai, rekomenduojama vartoti antispazminius vaistus“, – aiškina gydytojas.
Jei atlikus šiuos žingsnius, sveikatos būklė negerėja ar net blogėja – prasideda karščiavimas, vargina stiprūs pilvo skausmai ar užsitęsia daugkartinis vėmimas ir viduriavimas, reikėtų kreiptis į gydytoją dėl tolimesnio ištyrimo ir gydymo.