Neatsiejama sostinės dienų dalis – šurmuliuojanti mugė. Gedimino prospekte susirinkę šimtai prekybininkų, siūlančių įvairiausių daiktų – nuo saldumynų iki šimtus eurų kainuojančių meno dirbinių. Tiesa, pirkėjai atskleidžia, kad šiais metais mugės kainos kandžiojasi.
„Kokį šešiasdešimt eurų gal išleidau. Nemažai, bet kokius keturis daiktus nusipirkau“, – sako pašnekovė.
„Brangsta, brangsta, tik brangsta. Ir pačios vietos brangsta“, – priduria pirkėja.
„Manau, kad žmonės į rankų darbą įdeda daug laiko, pastangų, širdies ir meilės. Už tai ir mokam, kiek vertas tas daiktas“, – mano pašnekovė.
Nors ir brangu, tačiau pirkėjai sako, kad už gerą ar skanų pirkinį sumokėti negaila.
„Visada darau tai, ką moterys liepia. Tai, ko joms reikia. Virtuvėje tikrai labai gerai gamina. Daug vyrų gaminančių yra, bet Lietuvoje moterys tikrai dar neužmiršę tradicijų. Atsirenka, kas yra patogiau, koks šaukštas – tikras, netikras“, – pasakoja medinių gaminių meistras Vitalijus Striuogaitis.
Nuo medinių iki keramikinių prekių – prekeiviai sako, kad daiktai pagal kiekvieno kišenę.
„Pas mus daiktas pats pigiausias kainuoja 2,5 euro. Puodai kainuoja apie 45 eurus“, – sako keramikas Gintaras Pranaitis.
Anot mugės svečių, sostinės dienų mugė išsiskiria savo kokybiškumu – joje nepamatysi kiniškų ar atvežtinių menkniekių.
„Bliūdą, papuošalų, vazoną pirkom. Labai gražūs daiktai. Sumokėjom daugiau kaip 150 eurų. Gražūs daiktai kainuoja“, – sako pirkėja.
Mugė tik prasidėjo, tad sunku spręsti, ar rezultatu prekybininkai bus patenkinti. Tačiau, pavyzdžiui, bitininkai sako, kad iš prekybos nieko gero nesitiki, kadangi į Lietuvą pradėjus plūsti pigesniam ukrainietiškam ar kiniškam medui, lietuvaičiai mūsiškį perka vangiai.
„Mugės kaina didelė, mes atvažiavom iš Panevėžio, beveik 200 eurų sumokėjome už vietą, bet už tokią kainą mes net medaus neparduosim“, – teigia bitininkas Zenonas Vezbergas.
Kas nori mėsos, kas lietuviško sūrio, o kas ieško ir kažko egzotiškesnio, pavyzdžiui, sraigių. Pro pastarąjį delikatesą kai kurie praeina užsidengdami akis, o kai kurie nekantrauja kuo greičiau į burną įsidėti pašildytą ir paprieskoniuotą šliužą.
„Tai ne duona, ne mėsa, ne žuvis, bet savo klientų ratą turim. Tai klasikinis produktas. Sraigės paruoštos burgundiškai: sviestukas, žaluma, česnakas, įdarytos kiautukuose. Mes patys auginam, gaminam“, – pasakoja sraigių augintojas Ernestas Vaičius.
Sostinės dienos bei mugė šurmuliuos iki pat sekmadienio.