Dažna klaida – suskrudinta mėsa
Grilinimas – ne tik kulinarinis darbas, bet ir populiari laiko gamtoje leidimo forma. Vis dėlto, smagiai šnekučiuojantis su bičiuliais, nereikėtų pamiršti ir kepamų produktų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kepimui ant grotelių labai svarbu pasirinkti tinkamus produktus ir nepamiršti prie kepsnio suvalgyti kuo daugiau daržovių: „Terminis maisto paruošimas taip pat turi nemažai poveikio mūsų sveikatai. Jei mėsą griliname, prieš tai svarbu ją pamarinuoti švelniai rūgščiame padaže, taip ji greičiau iškeps. Kepant mėsą ant grotelių labai svarbu laikytis higienos normų bei tinkamai iškepti maistą. Jei norisi šiek tiek neiškepusios mėsos, tuomet kepimui reiktų rinktis raudoną – jautieną, avieną. Be to, tokį maistą reiktų suvartoti iškart.“
Pasak gydytojos dietologės, tinkamas kepimas ant grotelių gali būti laikomas palankesniu sveikatai nei kepimas ant riebalų keptuvėje. „Ilgai kepant aliejuje susidaro kenksmingos medžiagos, o kepant ant grotelių – ne. Tačiau, jei mėsa bus suskrudinta pernelyg stipriai, tikrai negalėsime sakyti, kad iškepėme ją tinkamai. Apdegusi mėsa, nors kartais tokią kai kurie žmonės mėgsta, nėra geras pasirinkimas, tad apanglėjusias vietas reikėtų nupjaustyti. Taigi, daug kas priklauso nuo kepėjo įgudimo ir išmanymo“, – teigia dietologė.
Eksperimentuokite ir lavinkite grilinimo įgūdžius
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ grilio eksperto Vido Nadzeikos, kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti, kepant ne tik mėsą, bet ir žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Pastarieji iškepa labai greitai, tad procesą stebėti, o vėliau padėti tėvams gali ir vaikai. Besiruošiantiems išvykai į gamtą specialistas rekomenduoja iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu. „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.
Jei laikote save grilinimo naujoku ir svarstote, kokį kurą rinktis, grilio ekspertas pataria pradėti nuo malkų. „Mažiau patyrusiems kepėjams geriau pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. O labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nerekomenduočiau grilio kurui naudoti pigių briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios kaip klijai“,– pasakoja V. Nadzeika.
Ugniai užkurti daug kas naudoja degųjį skystį, bet su juo reikėtų būti atsargiems. Grilio ekspertas pataria jo naudoti labai mažai ir tik įkuriant ugnį, o ne vėliau: „Kitaip jo kvapu persismelks ant grilio dedami produktai. Prieš pradedant kepti ant grotelių reikia įsitikinti, kad kepsninėje būtų pakankamai kaitros, bet vengti tiesioginės ugnies. Iškūrenus kepsninę joje turi likti užtektinai žarijų, o kepti reikėtų tik visiškai nurimus ugniai.“
„Rimi“ siūlo kepsninėje išsikepti ananasų, kuriuos panaudosite kaip salsos pagardą prie mėsos ar atskirą užkandį, vištienos dešrelių su daržovėmis, o desertui – keptų bananų, kuriuos galėsite skanauti su ledais ar šokolado užpilu.
RECEPTAS
Keptų ananasų salsa
Patiekalui reikės:
- ½ ananaso – nulupto ir supjaustyto maždaug 3 cm storio gabalėliais – ananasas 2,49 € / 1 kg.
- 1 vnt. raudonosios paprikos, smulkiai supjaustytos – pailgos saldžiosios paprikos „Rimi“ 2,49 € / 250 g;
- 1 vnt. svogūno, susmulkinto;
- Šiek tiek susmulkintos šviežios kalendros arba kitų mėgstamų žolelių;
- 1 vnt. nedidelės smulkiai supjaustytos jalapeno paprikos;
- 1 skiltelės smulkinto česnako;
- 1 v. š. laimo sulčių;
- 1 a. š. cukraus;
- ½ a. š. druskos;
- Maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros ir patepkite groteles aliejumi.
2. Kepkite ananasus ant grotelių, kol lengvai paruduos ir karamelizuosis, 5–10 min. Nuimkite juos nuo grotelių, atvėsinkite ir susmulkinkite.
3. Dubenyje sumaišykite ananasus, raudonąją papriką, svogūną, kalendrą, jalapeno pipirą, česnaką, laimo sultis, cukrų, druską ir maltus juoduosius pipirus. Palaikykite šaldytuve, kol atvės ir skoniai susimaišys, maždaug 1 val.
Skanaus!
RECEPTAS
Keptos vištienos dešrelės su daržovėmis
Patiekalui reikės:
- Kepamųjų vištienos dešrelių – kepamosios vištienos dešrelės „Heat & Eat“ 2,99 € / 270 g;
- Pievagrybių – pievagrybiai „Rimi“ 1,49 € / 250 g;
- Turimų daržovių (paprikų, cukinijų, raudonųjų svogūnų, smidrų);
- Kelių šaukštų alyvuogių aliejaus;
- Druskos, pipirų – pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Supjaustykite daržoves ir grybus stambiais gabalėliais. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės kaitros.
2. Visas paruoštas daržoves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
3. Sudėkite dešreles ant grotelių. Kepimo laikas priklausys nuo jų paruošimo: jei naudojate žalias dešreles, galite tikėtis, kad jos bus visiškai iškepusios maždaug per 12–15 min., o jei virtas, jos iškeps per 6–8 minutes, vartant.
4. Daržoves sudėkite ant grotelių ir kepkite maždaug 6–8 min., vieną ar du kartus apversdami.
Skanaus!
RECEPTAS
Kepti bananai su ledais
Patiekalui reikės:
- 4 vnt. kietesnių bananų – bananai 1,45 € / 1 kg;
- 2 a. š. augalinio aliejaus;
- 1 a. š. cinamono;
- Mėgstamų ledų.
Gaminimo eiga:
1. Įkaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros.
2. Bananų nelupkite. Aštriu peiliu perpjaukite juos išilgai per kotelį su žievele.
3. Dėkite bananus ant grotelių pjūviu žemyn ir kepkite iki 2 min.
4. Kelias minutes nuimtus nuo grotelių bananus atvėsinkite, apibarstykite cinamonu ir uždėkite ledų.
Skanaus!