Vis tik, anot galvijų augintojų, karvių mėsa nėra bloga. Be to, ji dažniausiai naudojama malimui, o ne kepsnių kepimui.
Nori, kad lietuviai valgytų gerą mėsą
„Mr.Ūkio“ ūkininkė Monika Pareigienė pasakojo, kad pirkėjams siūlo jautienos mėsą.
„Žmonės perka viską, priklausomai nuo to, ką jie nori gaminti. Pavyzdžiui, tam tikrų kepsnių dabar žmonės laukia sausio mėnesiui. Nes orientuojamės ne į kiekybę, bet į kokybę. Per mėnesį paskerdžiame po vieną galviją. O tam tikros rūšies mėsa yra išpjaunama ne iš visų galvijų, todėl ir tenka laukti“, – pasakojo ūkininkė.
Ji taip pat pastebėjo, kad žmonės tik dabar atranda jautieną.
„Žmonėms svarbus sveikas gyvenimo būdas, kokybiška mėsa. Dabar žmonės nori turėti savo mėsininką.
O mes galvijus parduodame ne tik tiesiogiai vartotojui, bet ir perpardavinėtojams. Jie mums iš karto pasakė, kad mūsų galvijų mėsą išveš į užsienį. Būtent dėl to ir pradėjome pardavinėti patys, nes norime, kad ir lietuviai galėtų paragauti tikros, kokybiškos mėsos“, – pasakojo ūkininkė.
Anot jos, jeigu žmogus nori nusipirkti geros mėsos, jis turi užmegzti ryšį su pardavėju.
„Dažnas nežino, iš kur ta mėsa atėjo. Ir paprastuose prekybos centruose ne visada galima nusipirkti kokybiškos jautienos, todėl geriau pirkti specializuotose parduotuvėse ar iš ūkininkų.
Kokybiškai mėsai svarbu, kaip gyvulys buvo auginamas, kaip išpjaustyta ir paruošta jo mėsa. Be šių dalykų skanaus kepsnio nebus“, – užtikrino M. Pareigienė.
Ji tikino, kad regionuose mėsa pigesnė nei Vilniuje.
„Mes gyvename Kretingos rajone. Pas mus kainos mažesnės nei didmiesčiuose, nors užauginimo kaštai visur yra vienodi. Mūsų mėsos kainos yra nuo 2 iki 33 eurų. Tačiau žmonės mėsą renkasi ne pagal kainą, bet pagal tai, ką nori gaminti.
Žmonės mumis pasitiki, o jeigu nori, bet kada gali atvažiuoti ir pažiūrėti, kaip auginami galvijai“, – pasakojo ūkininkė.
Eksportuoja, nes lietuviai neperka?
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius teigė, kad didelė dalis kokybiškos jautienos eksportuojama į užsienį, o Lietuvoje vyrauja pieninių karvių mėsa.
„Mėsinių galvijų mėsa gali būti naudojama kepsniams, iš karvės mėsos kokybiško ir skanaus kepsnio iškepti nepavyks. Tačiau karvių mėsą galima maišyti su kitos rūšies mėsa ir kepti kotletus ar gaminti koldūnus. Karvių mėsa yra liesesnė, todėl ji yra pigesnė“, – komentavo mėsos perdirbėjų atstovas.
Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos pirmininkas Gintautas Migonis irgi sutiko, kad didesnė dalis jautienos yra eksportuojama.
„Lietuviai labai mažai vartoja jautienos. Jos galėtume valgyti ir daugiau. Tačiau tikiu, kad ateityje jautienos vartojimas didės. O šiandien natūralu, kad didelį kiekį užauginamos jautienos eksportuojame svetur. Ko gero, daugiausiai jautienos išvežame į Italiją.
Ir tikrai nėra taip, kad geresnę mėsą išvežame, o prastesnės kokybės pasiliekame. Lietuvoje tikrai galima nusipirkti kokybiškos jautienos, nes vartotojas pradeda jos ieškoti“, – komentavo galvijų augintojų atstovas.
Anot jo, karvių mėsa irgi eksportuojama: „Ši mėsa tinka dešroms, konservams. Kiekvienas produktas yra suvartojamas.“
Vis dar vyrauja mitas, kad jautiena – kieta ir neskani
G. Migonis pastebėjo, kad Lietuvoje dar tik formuojasi jautienos valgymo tradicijos:
„Daugelis prisimena, kad seniau karvę reikėdavo troškinti 3 val. Žmonės buvo atgrasyti nuo kietos jautienos, dabar juos vėl reikia pripratinti. Jautiena irgi gali būti minkšta. Iš tikrųjų gera jautiena – netgi minkštesnė už kiaulieną. Po truputį griauname mitus.“
E. Mackevičius sutiko, kad lietuviai nemoka paruoši jautienos.
„Dažniausiai jie perkepa mėsą. Jautieną kepa tiek pat ilgai, kaip ir kiaulieną. Todėl mėsa būna kieta ir žmonės nenori jos valgyti. Tai ir lemia, kad jautiena nėra tokia populiari čia, Lietuvoje.
Be to, svarbus ir kainos klausimas – kokybiškesnė, riebesnė jautiena yra brangesnė. Žmonės lygina su kiaulienos kainomis. Jeigu ji kainuoja 4–5 eurus už kilogramą, o jautiena – jau 8 eurus, gyventojai jos neperka“, – komentavo E. Mackevičius.
Anot jo, yra ir pigesnės jautienos, tačiau ji skirta malimui – skanaus kepsnio iš jos paruošti nepavyks.
„Tuo metu užsienyje kokybiškos jautienos paklausa yra kur kas didesnė. O mes jautienos užauginame dvigubai daugiau nei sunaudojame, todėl brangesnė mėsa yra eksportuojama, o pigesnė – lieka Lietuvoje.
Tačiau negalima teigti, kad Lietuvoje negalima įsigyti kokybiškos jautienos, jos tikrai yra. Dabar žmonės gali įsigyti ir brandintos jautienos mėsos tiek pas ūkininkus, tiek parduotuvėse. Stengiamės edukuoti žmonės. Paragavę geros jautienos jie pamato skirtumą“, – tikino mėsos perdirbėjų atstovas.
Jis atkreipė dėmesį, kad ne visi žino, ką reiškia brandinta mėsa.
„Tai yra toks mėsos apdorojimo būdas, kuomet šviežia mėsa laikoma nulinėje temperatūroje iki 30 dienų. Brandinimo metu mėsa minkštėja, bet nesugenda. Tokios mėsos skonis yra stipresnis ir ryškesnis. Be to, tokia mėsa – daug minkštesnė.
Tačiau tokia mėsa gali ne visiems patikti. Čia kaip ir su pelėsiniais sūriais: vieniems jie patinka, kitiems – nelabai“, – aiškino E. Mackevičius.