Tai, kas pradžioje atrodė beveik neįmanoma Lietuvos klimato sąlygomis, tapo realybe su Daivos ir jos vyro pasiryžimu ir darbu. Ji pasidalino patirtimi, kaip jiems pavyko šį nuostabų vaisių sėkmingai užauginti ir pajausti arbūzų skonio gaivumą bei kokybę, kuri neprilygsta parduotuvėse parduodamiems vaisiams.
Sodino balandžio mėnesį
Sodininkai pradėjo šį eksperimentą ankstyvą pavasarį, balandžio mėnesį, kai dar buvo šiek tiek šalta. Jie pasodino arbūzo sėklas specialioje terpėje ir nuolat stebėjo jų augimą. Daug dėmesio skirdami drėkinimui ir šilumos šaltiniams, jie sukūrė palankias sąlygas šiems šilumą mėgstantiems augalams.
„Svarbiausia buvo laiku juos pasodinti ir tinkamai prižiūrėti", – sako Daiva. Tinkama priežiūra yra reguliarus drėkinimas, tręšimas raugu ir didelis dėmesys šilumai.
„Arbūzai, kuriuos užauginome patys, yra visiškai kitokie nei tie, kuriuos galima nusipirkti parduotuvėje", – teigia Daiva. Jie yra ne tik sultingi ir saldūs, bet ir turi ypatingą skonį, kurio negalima lyginti su jokia kita arbūzų rūšimi.
Vaišins artimuosius ir draugus
Dabar Daiva su vyru turi daugybę arbūzų, kuriuos žada pasidalinti su savo šeima, draugais, savo vaiko darželio grupe bei bendradarbiais. Moteris tikisi, kad jos arbūzai paskatins ir kitus lietuvius sėti šio vaisiaus sėklas.
„Manau, kad Lietuva turi visus potencialus auginti arbūzus, ir norėčiau paskatinti kitus šią galimybę išnaudoti", – sako Daiva.
Šių sodininkų arbūzų auginimo eksperimentas Lietuvoje yra puikus pavyzdys to, ką galima pasiekti, turint pasiryžimo ir aistrą auginti savo maistą netgi nepalankiomis sąlygomis. Jie įrodo, kad arbūzai gali užaugti ir Lietuvoje, ir džiaugiasi galėdami dalintis savo sėkme su kitais.