Penktadienį (02.14) Danijos mokslininkai paskelbė, kad dėl apsinuodijimo maistu, įskaitant tokias bakterijas kaip salmonelė, miršta daugiau žmonių, nei manyta anksčiau.
Pasak mokslininkų, dažniausiai apsinuodijimą sukelia paukštienoje ir kiaušiniuose esančios salmonelės bakterijos bei vištienoje aptinkamos kampilobakterijos.
Daugelis minėtų bakterijų sukeltų infekcijų nėra sudėtingos ir tesukelia kelias dienas trunkantį viduriavimą, skrandžio skausmus ir karščiavimą. Tačiau vaikams, vyresnio amžiaus ir chroniškomis ligomis, tokiomis kaip diabetas ar AIDS, besiskundžiantiems žmonėms apsinuodijimas gali baigtis mirtimi.
Kare Molbakas ir kiti Kopenhagoje įsikūrusio "Statens Serum" instituto mokslininkai mano, kad su apsinuodijimais maistu susijęs mirčių skaičius gali būti dukart didesnis, nei šiuo metu manoma. Be to, jų teigimu, pacientai gali mirti net praėjus metams po apsinuodijimo.
"Anksčiau tai nebuvo tiriama, nes žmonės visad manė, kad salmonelė ir kampilobakterija sukelia ūmines infekcijas, - sakė Kare Molbakas. - Tačiau pastebėjome, kad kai kurie pacientai gali mirti net praėjus metams nuo infekcinio susirgimo". Jungtinių Valstijų ligų stebėjimo centrų (CRC) duomenimis, šioje šalyje nuo apsinuodijimo maistu kasmet miršta apie 5,2 tūkst. žmonių. Tačiau Danijos mokslininkai teigia, jog tikrasis mirusiųjų skaičius gali būti net dukart didesnis.
Mokslininkai pažymi, jog netikslius duomenis lemia tai, kad nuo apsinuodijimo paprastai mirštama per 30 dienų. Tuo tarpu ilgesnį laikotarpį apžvelgiančių duomenų labai stinga. Be to, kai kurios apsinuodijimų sukeltos mirtys gali būti priskiriamos kitiems susirgimams.
Tyrimo, kurį paskelbė "The British Medical Journal", metu Danijos mokslininkai nagrinėjo 1 tūkst. 71 paciento ligos istorijas. Visi šie pacientai buvo užsikrėtę salmonelėmis, kampilobakterijomis, jersinija ar sigela ir mirė per vienus metus.
Jersinijos bakterijos dažniausiai aptinkamos kiaulienoje, o sigela - importuojamuose vaisiuose ir daržovėse.
Tirtoje grupėje mirtingumas dėl apsinuodijimo maistu per metus siekė 2,2 proc., palyginti su 0,7 proc. mirtingumu 3 tūkst. 636 žmonių kontrolinėje grupėje.
Kare Molbakas patarė atidžiai ruošti mėsą bei nuplauti vaisius ir daržoves švariu vandeniu. Net ir apsinuodijus maistu, galima gydytis antibiotikais. Tačiau mokslininkas įspėjo, kad, piktnaudžiaujant antibiotikais, gali išsivysti ir jiems atsparios bakterijos.
Tyrimo duomenimis, Danijoje dėl apsinuodijimo maistu kasmet miršta apie 90 žmonių.
“Reuters”-ELTA