„Cukraus žala sveikatai išties yra be galo didelė, todėl privalome atkreipti dėmesį, kiek įprastai jo suvartojame kiekvieną dieną. Kadangi žmogaus organizmas yra visuma, konkretūs negalavimai dėl per didelio cukraus vartojimo priklauso nuo žmogaus fiziologijos ar genetikos. Žinoma, išimtis, mūsų veidrodis – oda, kuri atspindi, kokį maistą renkamės. Jei suvalgėte per didelį kiekį pridėtinio cukraus, galite lengvai pastebėti, kaip greitai atsiranda balti spuogai ant veido“, – kalba Raminta Bogušienė.
Pirmenybė natūraliam cukrui
Cukrus yra dviejų rūšių: natūralios kilmės ir rafinuotas. Pastarąjį, baltąjį cukrų esame įpratę matyti parduotuvių lentynose, tačiau jo vertėtų vengti ir pirmenybę teikti natūraliam. Pasak mitybos specialistės, cukrus žmogaus organizmui reikalingai, tačiau tik toks, kurį galime gauti iš įvairių vaisių, uogų ir kito natūralaus maisto.
„Ypatingai svarbu suprasti, kas yra sveiki produktai ir koks kiekis cukraus gali slėptis kasdieniame maiste. Pavyzdžiui, yra žmonių, kurie dėl geresnės sveikatos atsisako mėsos ir propaguoja vegetarinę mitybą, tačiau valgo riebaluose apskrudusį, stipriai perdirbtą, gausiai pripildytą cukraus maistą ir tai jų organizmui gali pridaryti dar daugiau žalos. Todėl būtina subalansuoti mitybą, valgyti reguliariai, ir pats organizmas atskirs koks maistas tau sveikatai palankus, bet vienareikšmiškai tai bus ne stipriai perdirbtas, turintis mažiau cukraus, druskos, kokybiškų riebalų daugiau skaidulinių medžiagų ir „nepraturtintas“ maisto priedais“, – sako pašnekovė.
Gėrime – 20 šaukštelių cukraus
Mitybos specialistės teigimu, įprastai daugiausia cukraus žmonės, tiesiog, išgeria, to dažniausiai net nejausdami.
„Valgant vis tiek dažnai sunku suvartoti didelį kiekį maisto, tačiau geriant įvairiausius gazuotus, saldžius gėrimus, net nepajuntama, kaip išgeriama nesuvokiami kiekiai cukraus. Pavyzdžiui, kokakolos litre yra 20 šaukštelių cukraus, kurių paprastai neįmanoma suvalgyti, tačiau litrą šio gėrimo be vargo išgeria net vaikai.
Taip pat didelis cukraus kiekis slepiasi daugelio mėgstamuose sausuose pusryčiuose. Žmonės dažnai galvoja, kad tai yra sveikas pasirinkimas, ant pakuočių taip pat galime pamatyti užrašus, skelbiančius apie vitaminus ir kitas naudingas medžiagas, tačiau 100 g. tokių sausų pusryčių turi net 40 g. cukraus. Be abejo, juos mėgstame valgyti su saldžiu jogurtu, kuriame yra dar 10 g. pridėtinio cukraus ir štai, jau per vieną dienos valgymą gerokai viršijame rekomenduojamą cukraus dienos normą.
Taip pat cukraus galime rasti ir visai, atrodo, nekaltuose produktuose, kaip duona, silkė, hematogenai, tačiau prieš pirkdami, atkreipkite dėmesį į produktų sudėtį ir patys tuo įsitikinsite“, – pasakoja R. Bogušienė.
Taip pat specialistė priduria, jog svarbu įsidėmėti, kad pridėtinis cukrus produktuose reikalingas tam, kad vartotojui būtų skaniau, kad maisto suvalgytų daugiau ir pamirštų saikas. Todėl prisiminkite patarimus, nepirkite produktų, kurių pirma sudėtinė dalis tiesiog rafinuotas cukrus, vartokite kasdien sveikatai palankius maisto produktus, o sveikatą griaunančius tik retomis progomis, juk sveikatos išsaugojimas brangesnis, rūpinkitės sveikata.