Pyrago pagrindui reikės:
- 200 g sviesto
- 80 g cukraus
- 250 g miltų
- Žiupsnio druskos
Įdarui reikės:
- Maždaug 2 kg obuolių
- Cinamono lazdelės
- 1 citrinos sulčių
Karameliniam paviršiui reikės:
- 1 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno
- 80 g sviesto
- Žiupsnio druskos
- 100 g graikinių riešutų (arba kitų jūsų mėgiamų riešutų)
- 100 g migdolų be luobelės
Gaminimo eiga:
Visus tešlos ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir kapokite, kol susiformuos stambūs trupiniai. Kepimo skardą (28x24cm) išklokite kepimo popieriumi ir į ją sukrėskite tešlos trupinius. Tešlą gerai prispauskite prie formos dugno ir kepkite 180 C temperatūroje apie 20 min., arba kol lengvai apskrus.
Obuolius nulupkite, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolius su cinamono lazdele, vanile ir citrinos sultimis sudėkite į puodą. Įpilkite šiek tiek vandens ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol obuoliai suminkštės, bet dar nebus pavirtę į obuolienę. Iš troškintų obuolių išimkite cinamono ir vanilės lazdeles ir sukrėskite juos ant iškepto ir atvėsusio pyrago pagrindo.
Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą sudėkite į puodą ir pakaitinkite, kol sviestas išsilydis ir viskas taps vientisa mase. Nuimkite nuo ugnies. Riešutus susmulkinkite ir sudėkite į karamelės ir sviesto mišinį, gerai išmaišykite. Šią masę išdėliokite per visą pyrago plotą, išlyginkite ir kepkite orkaitėje 170 C temperatūroje apie 15 min. Stebėkite, kad pyrago viršus nedegtų, jei pradeda pernelyg ruduoti, pridenkite folija ir kepkite toliau.
Daugiau K. Starkienės patarimų išgirskite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
Laidą „Kotrynos burtai“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 11:30 val. per TV3 televiziją.
VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:
Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Kotrynos burtai“.