Brangesni produktai kokybiškesni už pigesnius. Tai turbūt populiariausias mitas kalbant apie maistą. Jeigu nežinote kokios įmonės pagamintus koldūnus išsirinkti, tai pirmenybę teikite prabangesnei pakuotei, siūlo maisto produktų tyrimą atlikę žurnalistai. Egzistuoja tokia sąvoka – komforto kaina. Ir ištikrųjų, daugelis pirkėjų neįsidės į pirkinių krepšelį paties pigiausio ir neišvaizdžiausio pieno pakelio, galvodami, kad galbūt pienas jame nekoks.
Tačiau ši taisyklė galioja ne visuomet. Yra produktų, už kuriuos neverta permokėti. Tai – ryžiai, grikiai, cukrus, druska, grietinė, kefyras, saulės pomidorai, obuolių, multivitaminų ir pomidorų sultys. O štai perkant kitus produktus – koldūnus, dešreles, dešrą, mėsos konservus, žaliuosius žirnelius, kukurūzus, marinuotus agurkėlius, apelsinų sultis – geriau netaupyti. Kodėl? Visi argumentai PBK laidoje „Gyvenamoji aplinka“ šį sekmadienį.
Dar vienas plačiai paplitęs mitas – bio ir ekoproduktai. Prekės, pažymėtos šiais ženklais kainuoja gerokai daugiau nei įprastinės. Anot gamintojų, už ekologiškus produktus tikrai verta mokėti brangiau, jei norima maitintis sveikiau. Tačiau ar visuomet yra tiesa, ką apie ekologiškus ūkius, pašarus skelbia tiekėjai?
Retas ginčytųsi, kad šviežiuose vaisiuose ir daržovėse yra daugiau vitaminų, nei šaldytuose. Šia „tiesa“ ypač sėkmingai naudojasi pardavėjai. Švieži vaisiai ir daržovės kainuoja kur kas brangiau už šaldytus. Ketindami sugriauti dar vieną mitybos mitą, „Gyvenamosios aplinkos“ žurnalistai specialioje laboratorijoje patikrino keletą rūšių šviežių ir užšaldytų uogų.
Ožkos pienas vertingesnis nei karvės. Tai jau ne mitas, o įrodytas faktas. Todėl jis išties kainuoja gerokai brangiau. Tačiau ar visas pienas vadinamas ožkos ištikrųjų yra ožkos. Technologai sako, kad surinkti tokį kiekį, kokį siūlo parduotuvės ir didieji prekybos centrai yra tiesiog neįmanoma. Todėl daugelis gamintojų naudoja sausąjį ožkos pieną iš Kinijos ir Naujosios Zelandijos. Pagal maisto technologijos reglamentą, toks produktas turėtų vadintis ne pienu, o gėrimu iš ožkos pieno.
Rudasis cukrus vertingesnis ir sveikesnis už baltąjį. Tikra tiesa, kad rudajame cukranendrių cukruje daugiau mikroelementų – kalcio, fosforo, geležies, kalio. Visgi, ne visas rudasis cukrus yra cukranendrių. Visko gali būti, kad parduotuvės lentynoje tiesiog rudai dažytas baltasis cukrus. Kaip atpažinti apgaulę?
Šiuos ir dar daugiau mitybos mitų šį sekmadienį 13:35 paneigs PBK laidos „Gyvenamoji aplinka“ žurnalistai.