Tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė, „Fiskars“ ambasadorė Renata Ničajienė dalinasi patarimais, ką ir kaip rinkti bei kaip džiovinti ir laikyti. Pasirūpinę tuo dabar, užsitikrinsite namų žolelių atsargas visiems metams.
Ką rinkti
Vienos žolelės puikiai tiks arbatoms, kitos gali būti naudojamos kaip prieskoniai. O yra tokių, kurios gali būti naudojamos ir taip, ir taip.
Vienas iš tokių pavyzdžių – čiobreliai. Ši žolelė puikiai tiks ir kosulį raminančiai arbatai, ir mėsos patiekalams gardinti. Žiemos arbatos puodeliui galite prisirinkti jonažolių, rašoma pranešime spaudai.
„Nors jonažolių arbata yra švelniai kartoko skonio, bet jos poveikis labai pozityvus. Sakoma, kad tai saulės iš šviesos vaistažolė, kuri padeda įveikti tamsųjį laikotarpį, gerina nuotaiką, mažina nerimą“, – pasakoja R. Ničajienė.
Kita žolelė, suteikianti ramybės – ramunėlė. Ramunėlių arbata siejama su ramybe. Sakoma, kad ji mažina įtampa, ramina net sudirgintą skrandį, malšina skausmą. Ramunėlių užpilo kompresai dažnai panaudojami ir išoriškai, siekiant nuraminti odos negalavimus.
Kaip rinkti
Miške labai svarbu užtikrintai žinoti, ne tik ką, bet ir kaip reikėtų rinkti. Visų pirma, žolelių rinkimui svarbu pasirinkti sausą dieną, nes jei rinksite žoleles po lietaus, jos bus šlapios, ir džiovinant gali pradėti pelyti.
Kita svarbi detalė – renkant žoleles, svarbu nesužaloti augalo, tiek tos dalies, kurią pasiimate, tiek tos dalies, kuri lieka augti. Jei žolelę skinsite ranka, kyla rizika ne nulaužti, o nuplėšti augalą. Tokiu būdu ir sau į namus parsinešite nebetinkamų žolelių, o ir miške paliksite sužeistą augalą, kuriam bus sunkiau atsigauti.
Renata Ničajienė pataria žoleles ne skinti, o kirpti: „Šią vasarą eidama į mišką nešuosi ne tik savo krepšį, bet į jį įsimetu ir žirkles, kurios praverčia vaistažolių rinkimui. Tai specialios, nedidelės lengvos žirklutės, siauromis, bet aštriomis geležtėmis. Jos leidžia tiksliai nukirpti žolelių šakeles, taip nesužalojant likusio augalo.“
Kaip paruošti ir laikyti
Nors yra įvairių būdų žolelėms išsaugoti, bene paprasčiausias ir naudingiausias – jas natūraliai išdžiovinti. Taip geriausiai išsaugosite žolelių spalvą, aromatą bei naudingąsias savybes.
Sudžiovinus žoleles, jas reikėtų laikyti sausai – tam geriausia tiks stikliniai indeliai, arba užrišami drobiniai indeliai. Svarbiausia – nelaikyti žolelių plastikinėse pakuotėse.
Renata Ničajienė rekomenduoja: „Sudžiovintas žoleles naudokite visus metus: virkite arbatas, gardinkite patiekalus, ypatingai – troškinius. Jei dabar žolelių prisirinksite pakankamai, žiemą galėsite pasilepinti net aromaterapine atpalaiduojančia žolelių vonia!“