„Mes manome taip: jeigu bus padaryta tik šviežiai mėsai, biudžetas tikrai nukentės, nes šviežia mėsa yra šviežia mėsa. Ji tiesiog pagal savo pridėtinę vertę nesudaro didžiosios dalies. Vis tik reikėtų labai gerai pagalvoti, jei norimas ekonominis efektas ir kad gyventojai tai pajustų, tai šviežiai mėsai taikyti 5 proc. lengvatą, o daliai gaminių - 9 proc. Gaminius turiu mintyje - šviežios dešrelės, šašlykai, virtos dešrelės, daktariškos - tai yra tas pigiausias segmentas“, - Žinių radijui pirmadienį sakė E.Mackevičius.
Anot jo, platesnis lengvatos taikymas padėtų didinti mėsos vartojimą, tad biudžeto įplaukos nemažėtų.
„Tas išplėtimas lengvatos į gaminius duotų ženklią ekonominę naudą, nes jie grįžtų į legalią prekybą. Čia yra paradoksų, mes vartojome iki krizės 83 kilogramus mėsos kiekvienam gyventojui, įvedus PVM, krito iki 72 kilogramų. Kritimas po 10-12 vienam gyventojui, ir dabar yra atsistatę tik iki 75 kilogramų per tuos metus“, - tikino perdirbėjų atstovas.
E.Mackevičius taip pat teigė, kad sumažinus PVM mėsai, jos kaina tikrai sumažėtų ir galėtų konkuruoti su pigesne lenkiška mėsa turguose.
Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad PVM lengvata šviežiai ir atšaldytai mėsai bus įvesta su sąlyga, kad dėl to atpigtų mėsos produktai. To neįvykus, pasak premjero, lengvata būtų atšaukta.
Tačiau finansų ministras Rimantas Šadžius abejoja, kad tokia lengvata duos daug naudos, ir sako, jog prioritetu turėtų tapti pajamų mokesčio mažinimas mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.
Gegužės pradžioje premjeras, finansų ministras ir socialdemokratų frakcijos atstovai sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas. Jeigu įstatymas būtų priimtas, tokia lengvata įsigaliotų nuo lapkričio.
Dabar 5 proc. lengvatinis PVM tarifas taikomas kompensuojamiems vaistams, o 9 proc. - keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, viešbučiams, centralizuotam šildymui. Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.